Robaki z galaretki – idealne na Halloween
Robaki z galaretki – idealne na Halloween
Przerażające desery i dodatki na halloweenowym stole to obowiązek. Bez nich święto nie będzie odpowiednio obchodzone. Jeżeli w sklepie brakuje takich słodyczy, można je wykonać samodzielnie. Ku uciesze najmłodszych świętujących, warto przygotować robaki z galaretki.
Potrzebne składniki spożywcze
Samodzielne wykonanie robaków z galaretki nie jest trudne, choć trzeba najpierw przygotować wszystkie składniki, a dopiero po tym zabrać się do działania. Niezbędne jest posiadanie:
* 1 opakowania galaretki wiśniowej (lub truskawkowej),
* 1 szklanki wrzątku,
* 125 g ciastek czekoladowych,
* 1 opakowania słomek do napojów.Krok pierwszy
Galaretkę wiśniową wsypać do miski, zalać gorącą wodą i wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić na bok do ostudzenia (ale nie do lodówki).
Krok drugi
Wszystkie słomki wyjąć z opakowania. Związać ze sobą sznurkiem, mocno, ale nie tak, aby słomki wygięły się lub zniszczyły. Jedną stronę z dziurkami zakleić taśmą klejącą, żeby nie doszło do wypłynięcia galaretki. Włożyć je do wysokiej szklanki.
Krok trzeci
Gotowe słomki zalać galaretką, wlewając ją do otworów. Zużyć całą galaretkę, a następnie słomki w szklance włożyć do lodówki na całą noc. Galaretka musi zostać zmrożona bardzo mocno.
Krok czwarty
Następnego dnia można przejść do uwalniania robaków. Wkładać słomki pojedynczo do ciepłej, lecz nie za gorącej wody. Potrzymać je lekko w niej i wyciągnąć robaki. Z łatwością same wysuną się ze słomek.
Ciastka czekoladowe pokruszyć w blenderze na drobny proszek. Przesypać na talerz, a na nich układać galaretki. Dzięki temu deser będzie wyglądał jak dżdżownice, które właśnie wyszły z ziemi.