Nadziewana papryka na Halloween
Nadziewana papryka na Halloween
Co przygotować na przyjęcie halloweenowe? Coś zaskakującego! Zamiast kanapek i chipsów można podać gościom danie na ciepło, a mianowicie papryczki ozdobione tak, żeby budzić dreszczyk emocji u wszystkich biesiadników. Przygotowanie takiej przekąski nie jest trudne, ale warto wesprzeć się dobrym przepisem. Oto on.
Potrzebne składniki spożywcze
Nie można zrobić dobrych papryk nadziewanych bez odpowiednich składników spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 3 papryki pomarańczowe,
* 4 pieczarki,
* 1 cebula,
* 1/4 natki pietruszki,
* 100 g kaszy gryczanej,
* 1 łyżka masła,
* 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
* pieprz,
* sól,
* ser żółty,
* 3 oliwki czarne.Pierwszy krok
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Papryki dokładnie umyć, po czym ostrym nożem odciąć wieczko na wysokości nie większej niż 3/4. Wydrążyć wszystkie pestki ze środka i umyć wnętrze papryk.
Drugi krok
Pieczarki dokładnie umyć. Pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać z łupinek, posiekać na kawałeczki i oba składniki przysmażyć na rozpuszczonym na patelni maśle.
Trzeci krok
Wsypać na patelnię kaszę, dodać sól i pieprz. Wszystko wymieszać, tworząc jednolitą masę. Na koniec posiekać natkę pietruszki i ją również dodać do kaszy. Zamieszać.Gotową masą uzupełniać papryki. Powinna ona wystawać ponad paprykę, tak żeby wieczko miało się na czym oprzeć. Piec je w piekarniku przez 30 minut, aż będą miękkie.
Czwarty krok
Z żółtego sera wyciąć 6 niewielkich kółek. Oliwkę pokroić na plasterki, po czym przy pomocy wykałaczki nabić oliwki na ser. Tak przygotowane oczka wbić w paprykę – po 2 na każdą – i gotowe. Papryka będzie wyglądała na nieco szalonego obserwatora, idealnego na Halloween.