Nadziewana papryka na Halloween

Opiekun artykułu: pww
Advertising
Nadziewana papryka na Halloween

Nadziewana papryka na Halloween

Co przygotować na przyjęcie halloweenowe? Coś zaskakującego! Zamiast kanapek i chipsów można podać gościom danie na ciepło, a mianowicie papryczki ozdobione tak, żeby budzić dreszczyk emocji u wszystkich biesiadników. Przygotowanie takiej przekąski nie jest trudne, ale warto wesprzeć się dobrym przepisem. Oto on.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Nie można zrobić dobrych papryk nadziewanych bez odpowiednich składników spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 3 papryki pomarańczowe,
    * 4 pieczarki,
    * 1 cebula,
    * 1/4 natki pietruszki,
    * 100 g kaszy gryczanej,
    * 1 łyżka masła,
    * 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól,
    * ser żółty,
    * 3 oliwki czarne.

  • Pierwszy krok

    Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Papryki dokładnie umyć, po czym ostrym nożem odciąć wieczko na wysokości nie większej niż 3/4. Wydrążyć wszystkie pestki ze środka i umyć wnętrze papryk.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pieczarki dokładnie umyć. Pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać z łupinek, posiekać na kawałeczki i oba składniki przysmażyć na rozpuszczonym na patelni maśle.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Wsypać na patelnię kaszę, dodać sól i pieprz. Wszystko wymieszać, tworząc jednolitą masę. Na koniec posiekać natkę pietruszki i ją również dodać do kaszy. Zamieszać.Gotową masą uzupełniać papryki. Powinna ona wystawać ponad paprykę, tak żeby wieczko miało się na czym oprzeć. Piec je w piekarniku przez 30 minut, aż będą miękkie.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Z żółtego sera wyciąć 6 niewielkich kółek. Oliwkę pokroić na plasterki, po czym przy pomocy wykałaczki nabić oliwki na ser. Tak przygotowane oczka wbić w paprykę – po 2 na każdą – i gotowe. Papryka będzie wyglądała na nieco szalonego obserwatora, idealnego na Halloween.