Oryginalny sposób przygotowania gotowanych gruszek na Halloween

Opiekun artykułu: kubowa
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Oryginalny sposób przygotowania gotowanych gruszek na Halloween

Oryginalny sposób przygotowania gotowanych gruszek na Halloween

Szykowanie się do zabawy halloweenowej wymaga odpowiednich przygotowań, pomysłu oraz zapewnienia gościom rozrywki zarówno w postaci zabaw, jak i podawanych dań. Co podać, żeby zaskoczyć wszystkich imprezowiczów? Co podać, żeby kojarzyło się z Halloween? Odpowiedź jest prosta – gruszki, które przypominają duszki. Kto nie chciałby takiego spróbować?

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty są potrzebne?

    Jakie produkty są potrzebne?

    Do zrobienia smacznych gruszek pasujących wyglądem do Halloween przydadzą się następujące składniki:

    * 300 ml soku jabłkowego,

    * 200 ml soku z granatów,

    * 4 gruszki,

    * 1 laska cynamonu,

    * cynamon mielony,

    * suszone jagody,

    * pestki słonecznika.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Sok jabłkowy oraz laskę cynamonu umieścić w garnku. Gruszki dokładnie umyć, po czym obrać delikatnie ze skórki, starając się nie naruszyć łodygi ani kształtu gruszki, który jest podstawą dobrego wyglądu dania. Każdą gotową gruszkę przełożyć do garnka z sokiem.Tak przygotowany garnek postawić na piecu i włączyć pod nim średni płomień. Przykryć pokrywką i gotować do momentu zmięknięcia gruszek, jednak nie wolno dopuścić do ich rozpadnięcia się.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gruszki wyjąć, odłożyć na talerz. Jednak wyjęcie owoców z garnka nie oznacza końca gotowania syropu. Należy usunąć jeszcze laskę cynamonu i gotować dalej przez 5 – 10 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć, co jest ważne, ponieważ ma służyć urozmaiceniu gruszek.Sos z granatu wlać do małego garnuszka i rozpocząć gotowanie. Również gotować przez 10 minut, jak w przypadku sosu jabłkowego, czekając, aż zgęstnieje.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gotowym gruszkom odciąć plasterek spodu, żeby swobodnie je postawić na talerzykach. Z jagód wykonać każdej oczy, a z pestek słonecznika usta. Na koniec ozdobić gruszkę w okolicach ust sosem z granatu, a z góry polać ją sosem jabłkowym – będzie wyśmienita. Podawać ją od razu po przygotowaniu.