Pomysł na smaczny mus czekoladowo-pomarańczowy
Pomysł na smaczny mus czekoladowo-pomarańczowy
Czekolada z dodatkiem pomarańczy to niezwykły przysmak. Nic więc dziwnego, że jest chętnie jadana i wybierana przez smakoszy. Oba smaki można połączyć jeszcze lepiej, tworząc czekoladowo-pomarańczowy mus. Jest on doskonałym deserem zarówno na urodziny, jak i na święta, które kojarzą się z tymi smakami i zapachami.
Potrzebne produkty spożywcze
Dobry deser wymaga czasami niewielu składników. Tak właśnie jest w przypadku musu czekoladowego. Wystarczy przygotować:
* 300 ml śmietany 36%,
* 100 g czekolady gorzkiej,
* 3 łyżki likieru pomarańczowego,
* 2 łyżki cukru pudru,
* skórka pomarańczowa (do dekoracji).Krok pierwszy
Kremówką wstrząsnąć i przelać do garnka o dość grubym dnie, aby substancja nie przypaliła się. Zacząć podgrzewać i pozostawić na palniku, aż do momentu, w którym śmietana będzie o krok od zagotowania się. Wtedy szybko ściągnąć ją z pieca.
Krok drugi
Czekoladę bardzo dobrze posiekać albo zetrzeć na tarce. Dodać do śmietany, wsypać cukier i zamieszać lekko. Poczekać, aż czekolada całkowicie się rozpuści w ciepłym specyfiku. Zamieszać jeszcze raz, po czym pozostawić do całkowitego wystygnięcia i włożyć do lodówki na tak długo, aż śmietana będzie chłodna.
Krok trzeci
Schłodzoną miksturę zacząć ubijać mikserem. Trzeba uzyskać puszystą, jaśniejszą masę, uważając, żeby nie ubić śmietany za bardzo.Po otrzymaniu puszystego musu przełożyć go do pucharków lub miseczek. Posypać przygotowaną wcześniej lub zakupioną skórką pomarańczową. Przed podaniem warto schłodzić w lodówce jeszcze przez 10 minut.