Pączki z marmoladą – jak je przyrządzić?
Pączki z marmoladą – jak je przyrządzić?
Tłusty czwartek jest dniem, kiedy na naszych stołach tradycyjnie pojawiają się pączki. Nawet jeśli zazwyczaj unikamy nadmiaru słodyczy, tym razem robimy wyjątek. Pączkami częstujemy się nie tylko przy rodzinnym stole, ale także w pracy czy w szkole. Można przygotować pączki samodzielnie w domu. Takie tradycyjne pączki z marmoladą na pewno będą wszystkim smakowały. Jak je przygotować, dowiesz się z tego artykułu.
Nie powinno się smażyć pączków na zbyt zimnym oleju, bo wtedy wchłoną jego dużą ilość.
Z podanych składników przygotujemy około 30 pączków.
Pączki z marmoladą – krok pierwszy
Do kubeczka wlewamy pół szklanki mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki, a następnie drożdże. Rozcieramy dokładnie i odstawiamy, by drożdże wyrosły. W rondelku topimy masło i odstawiamy, żeby przestygło.
Pączki z marmoladą – krok drugi
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, a następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewamy resztę mleka, dodajemy spirytus oraz wyrośnięte drożdże. Składniki starannie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Pączki z marmoladą – krok trzeci
Do ciasta dodajemy stopione masło (powinno być chłodne) i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy trochę mleka, a jeśli zbyt rzadkie, dosypujemy mąki.
Pączki z marmoladą – krok czwarty
Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosło. Kiedy jest już gotowe, dzielimy je na porcje, które przekładamy na stolnicę i niezbyt cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy krążki. Brzegi szklanki można oprószyć mąką.
Pączki z marmoladą – krok piąty
Wycięte krążki zagniatamy, tworząc z nich kulki, a następnie nadziewamy marmoladą za pomocą kuchennej szprycy. Można także nałożyć porcje marmolady na krążki i zlepić brzegi, ale ten sposób jest mniej pewny, gdyż podczas smażenia pączki mogą popękać. Uformowane i wypełnione nadzieniem pączki odkładamy na bok, by urosły.
Pączki z marmoladą – krok szósty
Do szerokiego płaskiego rondla wlewamy olej i rozgrzewamy go. Gdy zacznie skwierczeć, jest gotowy do smażenia. Wkładamy po kilka pączków, a gdy się zrumienią, odwracamy na drugą stronę.
Pączki z marmoladą – krok siódmy
Po usmażeniu wyjmujemy pączki, obsączamy je i układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął tłuszcz. Gotowe przekładamy na talerz i obsypujemy cukrem pudrem.