Pączki z marmoladą – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: podczerwien
Advertising
Pączki z marmoladą – jak je przyrządzić?

Pączki z marmoladą – jak je przyrządzić?

Tłusty czwartek jest dniem, kiedy na naszych stołach tradycyjnie pojawiają się pączki. Nawet jeśli zazwyczaj unikamy nadmiaru słodyczy, tym razem robimy wyjątek. Pączkami częstujemy się nie tylko przy rodzinnym stole, ale także w pracy czy w szkole. Można przygotować pączki samodzielnie w domu. Takie tradycyjne pączki z marmoladą na pewno będą wszystkim smakowały. Jak je przygotować, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

pół kilo mąki;

szklanka mleka;

sześć żółtek;

pół kostki masła;

pięć deko drożdży;

łyżeczka cukru;

dwie łyżeczki spirytusu;

cukier waniliowy;

10 deko cukru pudru;

marmolada;

olej;

sól.

Ostrzeżenia:

Nie powinno się smażyć pączków na zbyt zimnym oleju, bo wtedy wchłoną jego dużą ilość.

Wskazówki:

Z podanych składników przygotujemy około 30 pączków.

  • Pączki z marmoladą – krok pierwszy

    Do kubeczka wlewamy pół szklanki mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki mąki, a następnie drożdże. Rozcieramy dokładnie i odstawiamy, by drożdże wyrosły. W rondelku topimy masło i odstawiamy, żeby przestygło.

  • Pączki z marmoladą – krok drugi

    Pączki z marmoladą – krok drugi

    Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, a następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewamy resztę mleka, dodajemy spirytus oraz wyrośnięte drożdże. Składniki starannie mieszamy i wyrabiamy ciasto.

  • Pączki z marmoladą – krok trzeci

    Pączki z marmoladą – krok trzeci

    Do ciasta dodajemy stopione masło (powinno być chłodne) i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy trochę mleka, a jeśli zbyt rzadkie, dosypujemy mąki.

  • Pączki z marmoladą – krok czwarty

    Pączki z marmoladą – krok czwarty

    Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, by wyrosło. Kiedy jest już gotowe, dzielimy je na porcje, które przekładamy na stolnicę i niezbyt cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy krążki. Brzegi szklanki można oprószyć mąką.

  • Pączki z marmoladą – krok piąty

    Wycięte krążki zagniatamy, tworząc z nich kulki, a następnie nadziewamy marmoladą za pomocą kuchennej szprycy. Można także nałożyć porcje marmolady na krążki i zlepić brzegi, ale ten sposób jest mniej pewny, gdyż podczas smażenia pączki mogą popękać. Uformowane i wypełnione nadzieniem pączki odkładamy na bok, by urosły.

  • Pączki z marmoladą – krok szósty

    Do szerokiego płaskiego rondla wlewamy olej i rozgrzewamy go. Gdy zacznie skwierczeć, jest gotowy do smażenia. Wkładamy po kilka pączków, a gdy się zrumienią, odwracamy na drugą stronę.

  • Pączki z marmoladą – krok siódmy

    Pączki z marmoladą – krok siódmy

    Po usmażeniu wyjmujemy pączki, obsączamy je i układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął tłuszcz. Gotowe przekładamy na talerz i obsypujemy cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • wiosenne kwiaty
  • parasolka
  • życzenia
  • spryskiwacz
  • kapelusz
  • żółtka
  • wielkanocna dekoracja
  • pomysł na zajączka z filcu
  • naturalny barwnik
  • taśma piankowa
  • potrawa wielkanocna
  • tektura
  • serowa przekąska
  • ćwiczenia rozciągające
  • zajączek z filcu