Jak przygotować kartkę w kształcie kurczaczka?

Opiekun artykułu: marzena
Advertising
Jak przygotować kartkę w kształcie kurczaczka?

Jak przygotować kartkę w kształcie kurczaczka?

Kartki wielkanocne, które wysyła się bliskim oraz bliższej i dalszej rodzinie, mogą być bardzo różnorodne. Zamiast iść na łatwiznę, dobrze jest wykonać kartkę samodzielnie i nadać jej kojarzący się z Wielkanocą kształt. Dobrze sprawdzi się kurczaczek, bardzo wyrazisty symbol wiosennego świętowania.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Wykonanie kartki będzie proste, jeśli wcześniej przygotuje się wszystkie niezbędne elementy, w tym:
    * żółty brystol,
    * blok techniczny kolorowy,
    * 2 czarne guziki,
    * nożyczki,
    * taśmę piankową,
    * ołówek.

  • Pierwszy etap

    Pierwszy etap

    Żółty brystol przyciąć do rozmiaru kartki A4. Następnie złożyć go na pół i ołówkiem narysować kształt jaka w taki sposób, aby jedna krawędź jaja obejmowała zgięcie kartki. Wyciąć kształt, który będzie podstawą kartki świątecznej.

    Czubek jajka postrzępić lekko, żeby wydawało się, że papierowy kurczaczek jest tak samo napuszony piórkami, jak prawdziwy. Guziki przykleić na główce kurczaka, będą stanowiły oczy.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Z pomarańczowego kawałka papieru technicznego wyciąć niewielki trójkąt. Wygiąć go lekko na ołówku, po czym od spodu przykleić kwadracik wycięty z taśmy piankowej. Przykleić dzióbek tuż pod oczami kurczaka.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Z pozostałych kawałków papieru technicznego wyciąć paski o różnej szerokości. Zamiast papieru technicznego można użyć również papieru ozdobnego, np. w kropki, w kratkę. Paski przyklejać od połowy brzuszka papierowego kurczaka do samego dołu, przycinając nadmiar papieru.Poza paskami, żeby kurczak wyglądał bardziej wiosennie, można przykleić do niego również sztuczne kwiatki, doklejając je na taśmie piankowej albo klejem.Gdy wszystkie elementy będą już na swoim miejscu, napisać w środku świąteczne życzenia.

Popularne tagi
  • danie wielkanocne
  • magiczna parasolka
  • przygotowanie faworków
  • pisanka w kształcie świnki
  • callanetics
  • nogi
  • przygotowanie kolorowych pisanek
  • jak zrobić zwierzątko ze słoika
  • wydrapywanie koloru
  • barwnik naturalny
  • wytłaczanka do jajek
  • brokat
  • pieczywo
  • potrawa wielkanocna
  • marmolada