Jak zrobić ciekawą kanapkę-biedronkę?
Jak zrobić ciekawą kanapkę-biedronkę?
Dzieci można zachęcać do jedzenia na różne sposoby, chociaż już na początku trzeba zdawać sobie sprawę, że miłe słówka nie wystarczą. Najlepiej sprawdzi się tworzenie z jedzenia ciekawych kompozycji, przypominających zwierzątka. Wymaga to użycia różnych rodzajów warzyw, których dziecko na co dzień nie chce jeść. Jednak dobry pomysł poskutkuje zjedzeniem wszystkiego i prośbą o dokładkę.
Jakie składniki przygotować?
Kanapkę przypominającą biedronkę można zrobić przy użyciu kilku odpowiednich składników. Są nimi:
* czarne oliwki (jumbo i zwykłe),
* pomidor,
* szczypiorek,
* sałata,
* wędlina,
* masło,
* serek kremowy twarogowy,
* chleb.
Należy przygotować również rękaw spożywczy z zaokrągloną końcówką.Pierwszy krok
Wszystkie warzywa dokładnie umyć pod zimną wodą i osuszyć. Na chlebie położyć plasterek wędliny, listek sałaty. Pomidora przekroić na pół. Z jednej z połówek odkroić plasterek i podzielić go na 2 części. Ułożyć na kanapce, rozchylając lekko, tak żeby biedronka wyglądała jak owad z rozłożonymi skrzydełkami.
Drugi krok
Oliwkę typu jumbo przekroić na pół. Jedna połówka będzie główką biedronki. Położyć ją na kanapce. Do rękawa przełożyć serek twarogowy i wycisnąć oczka na główce oliwki. Spłaszczyć lekko łyżeczką i z malutkich kawałków oliwki zrobić źrenice.
Ze szczypiorku odciąć 2 kawałki i wsunąć je do otworu w oliwce. Będą to owadzie czułki.
Trzeci krok
Małe ołówki wydobyć z zalewy i przekroić na połówki. Wbić po 3 kawałki oliwki w połówki pomidorów, które stanowią skrzydełka. Po zrobieniu tego kanapkę przypominającą biedronkę można uznać za gotową. Teraz wystarczy ułożyć ją na talerzyku, po czym podać dziecku. Zje ze smakiem.