Muchomory z jajek – dla dzieci
Muchomory z jajek – dla dzieci
Każdy rodzic spotkał się z problemem dotyczącym niechęci dziecka do jedzenia, zwłaszcza jedzenia warzyw. Jednak są proste sposoby, żeby zainteresować dziecko nawet nielubianym posiłkiem, a do tego urozmaicić mu jedzenie. Jednym z takich sposobów są muchomorki z jajek i pomidorów. Są proste, smaczne i ładnie prezentują się na talerzu. Oto przepis.
Niezbędne produkty
Aby wykonać muchomorki z jajek, potrzebne jest tylko kilka składników, choć w miarę wykonywania ich po raz kolejny, można urozmaicać talerz dla dziecka coraz bardziej. Podstawowymi składnikami dania są:
* 4 jajka,
* 2 nieduże pomidory,
* rzeżucha albo dowolne kiełki,
* 1 łyżka majonezu,
* sałata(opcjonalnie),
* sól (opcjonalnie).
Warto również wybrać albo zakupić dla dziecka zielony talerz, który jeszcze lepiej podkreśli danie.Krok pierwszy
Jajka ugotować na twardo, na średnim ogniu, żeby skorupka nie popękała i żeby jajka nie straciły swojego kształtu. Po ugotowaniu ochłodzić, a następnie obrać ze skorupki. Spód jaj delikatnie odkroić, tak żeby jajka mogły stabilnie stać.
Krok drugi
Pomidory umyć, oderwać zielone szypułki i przekroić na pół. Środek pomidorów wydrążyć tak, żeby pozostał jedynie kapelusz do nałożenia na czubek jajka. Ozdobić w taki sposób każde z jajek.
Krok drugi
Na każdym kapeluszu z pomidora przy pomocy łyżeczki albo trzonka noża zrobić majonezowe kropki. Jeśli dziecko nie lubi majonezu, można użyć serka kanapkowego o smaku naturalnym.
Krok trzeci
Na talerzu rozłożyć rzeżuchę albo kiełki, które będą imitowały leśne poszycie. Nie każde dziecko zje coś takiego, więc jeżeli maluch jest bardzo kapryśny, można ułożyć muchomorki z jajka na zwykłej sałacie, żeby prezentowały się jak prawdziwe leśne grzyby. Można dla smaku posypać solą, jednak nie jest to konieczne.Tak przygotowane danie podać dziecku. Z pewnością nie odmówi sobie przyjemności skosztowania czegoś tak ciekawego. Potrawa jest niedroga i niezbyt czasochłonna, za to widok miny dziecka po zobaczeniu dania bezcenny.