Jak przygotować kanapki-żółwie?
Jak przygotować kanapki-żółwie?
Kanapki to najczęściej podawane śniadanie, zwłaszcza dzieciom. Są łatwe do wykonania i mogą być bardzo zdrowe oraz kolorowe. Można to z powodzeniem wykorzystać do przygotowania ciekawych kanapek przypominających żółwie. Z pewnością tak ciekawy posiłek chętniej zje każde dziecko, nawet wyjątkowy niejadek.
Potrzebne składniki
Kanapka-żółw wymaga zestawu składników, które pozwolą jej przybrać pożądaną formę. Wśród niezbędnych elementów znajdują się przede wszystkim:
* 2 bułki kajzerki,
* 4 okrągłe plastry szynki,
* 4 plasterki sera żółtego,
* 1/2 małego ogórka zielonego,
* masło
* majonez,
* 1 czarna oliwka,
* sałata.
Dobrze jest zebrać również elementy dekoracyjne, które uatrakcyjnią posiłek:
* pomidorki koktajlowe,
* rzodkiewkę,
* grzybki marynowane,
* kiełki (dowolnego zboża).Etap pierwszy
Zakupione bułki przekroić na dwie części. Najlepiej postarać się, żeby były mniej więcej równej grubości, żeby spód nie był za gruby, gdyż w przeciwnym razie żółw nie wyjdzie tak ładny, jak powinien.
Spody bułek posmarować masłem, a górne części majonezem.
Etap drugi
Na każdym spodzie położyć po 1 plasterku sałaty – może być sałata lodowa albo zwyczajna – na nich po 2 plasterki szynki, następnie znowu sałatę, 2 plasterki sera i ponownie sałatę, aż zrobi się dość gruba warstwa dodatków.
Etap trzeci
Przygotowanego ogórka umyć i osuszyć. Przekroić go wzdłuż na 7 części. Z 2 z nich wykonać głowy żółwi, pozostałe przekroić na pół, będą stanowiły łapki.
Głowę wsunąć między plasterki szynki tak, żeby wystawała na zewnątrz. Podobnie postąpić z łapami, układając je tak, by wystawały z każdej strony. Z odrobiny majonezu wykonać oczka na główce żółwia. Ozdobić je kawałkiem oliwki.
Przygotowane żółwie z bułek ułożyć na talerzu, który wcześniej można ozdobić kiełkami pszenicy albo rzeżuchy. Z pomidorków koktajlowych, rzodkiewek i grzybków wyciąć niewielkie kwiatki i dodać je na talerz. W takim otoczeniu żółw będzie wyglądał jeszcze ciekawiej i zdrowiej.