Jak zapobiec zatruciu pokarmowemu za granicą?

Opiekun artykułu: merblanc
Advertising
Jak zapobiec zatruciu pokarmowemu za granicą?

Jak zapobiec zatruciu pokarmowemu za granicą?

Wyjeżdżając za granicę, czeka na nas nie tylko wiele ciekawych przygód, ale również sporo zagrożeń. Jednym z nich jest możliwość złapania zatrucia pokarmowego. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Nasz organizm jest przyzwyczajony do flory bakteryjnej, w której aktualnie przebywa i wszelkie zmiany są dla niego nie lada szokiem. Nie ryzykuj zmarnowania czasu na przesiadywaniu w toalecie i ciesz się wycieczką w pełni. Nie musisz popadać w paranoję, wystarczy, że będziesz stosować się do poniższych wskazówek.

Advertising
Advertising
  • Nie pij napojów z lodem

    Nie pij napojów z lodem

    Podczas letnich upałów w egzotycznych krajach aż prosi się, aby napić się drinka albo napoju z lodem. Lepiej jednak zrezygnować z takiej formy orzeźwienia, szczególnie wtedy, jeśli mamy do czynienia z wątpliwej jakości knajpą. Lód najczęściej tworzony jest ze zwykłej „kranówy”, która jest pełna zanieczyszczeń i bakterii. To bardzo łatwa droga do zatrucia pokarmowego. Zamiast dodawać do napoju lodu, lepiej jest schłodzić sam napój w zamrażarce. Efekt ten sam, a ryzyko znacznie mniejsze.

  • Pij wodę z butelki

    Kolejny krokiem ku bezpieczeństwu jest korzystanie tylko z butelkowanej wody pitnej. Najlepiej, jeśli będzie to woda znanego producenta, dzięki czemu będziesz mieć pewność, iż jest ona przebadana i czysta. Uważaj także na nieuczciwych sprzedawców, którzy często butelkują zwykłą wodę z kranu i sprzedają w sklepach jako wodę mineralną. Wbrew pozorom założenie nienaruszonej nakrętki jest bajecznie proste.

  • Jedz w sprawdzonych miejscach

    Obserwuj, przy których restauracjach i jadłodajniach jest najwięcej osób. Będziesz wiedzieć, gdzie jest smacznie i bezpiecznie. Duża liczba klientów świadczy o tym, iż potrawy przygotowywane w danym miejscu dobrze smakują i potrafią przyciągnąć klientów, zaś to znów wpływa na duży obrót towaru, dzięki czemu nie może się on zepsuć, gdyż ciągle jest dostarczany nowy. Nie zrażaj się też dużymi kolejkami, a wręcz przeciwnie, wykorzystaj to dla siebie. Obserwuj, co jest najczęściej zamawiane przez klientów przed tobą i zamów to samo. Będziesz miał pewność, że zamawiasz sprawdzoną, smaczną i bezpieczną potrawę.

  • Pamiętaj o dezynfekcji

    Pamiętaj o dezynfekcji

    W niektórych krajach przepisy BHP nie są tak restrykcyjne jak w Polsce, dlatego zupełnie nie dziwią stragany pełne jedzenia, podczas gdy dookoła dużo zarazków i zanieczyszczeń. Może wygląda to dziwnie, lecz skoro to się utrzymuje, to oznacza, że ktoś z tego korzysta i nic mu nie jest. Nie musisz więc popadać w paranoję i możesz skosztować lokalnych przysmaków. Pamiętaj tylko, by spożyć to dokładnie tak samo jak tubylcy. Dla bezpieczeństwa możesz też zapić taką przekąskę „setką” wódki, która jak wiadomo bardzo dobrze dezynfekuje.