Jak wybrać menu na wesele?
Jak wybrać menu na wesele?
Podczas przygotowań do ślubu narzeczeni muszą wiele rzeczy sformalizować, zarezerwować, zorganizować oraz kupić. Jedną z takich podstawowych rzeczy jest niewątpliwie wybór menu weselnego. Każda młoda para nie tylko życzy sobie, aby jej goście wspaniale się bawili i wytańczyli podczas przyjęcia, ale także, aby smacznie i do syta pojedli. Ustalenie jadłospisu jest więc sprawą kluczową, którą narzeczeni powinni dobrze przemyśleć, a nie zlekceważyć. Jeśli nie macie pomysłu na swoje weselne menu albo nie wiecie, jakimi zasadami się kierować, przeczytajcie poniższe wskazówki, one na pewno pomogą wam dokonać dobrego wyboru.
Jeśli jesteście wegetarianami lub weganami, nie narzucajcie swojej diety gościom weselnym. To co prawda wasz najważniejszy dzień w życiu, ale dzielicie go z przyjaciółmi oraz rodziną. W takiej sytuacji najlepiej, gdybyście porozmawiali z obsługą restauracji i zamówili osobne porcje dla siebie oraz innych gości, którzy są wegetarianami lub weganami.
Swojskie jadło
Coraz częściej pary decydują się na urządzenie wesela swojskiego, z kapelą góralską lub wzorowaną na ludową oraz z równie swojskim jedzeniem: kiełbasy i boczki wędzone, ciężkie zupy, polane sosem ziemniaki, golonka czy w końcu zasmażana kapusta. Inaczej rzecz ujmując: tłusto i na bogato. Jeśli wiecie, że wasza rodzina uwielbia takie jedzenie i chętnie usiadłaby przy tak suto zastawionych stołach, nie wahajcie się ani chwili. Możecie również do klasycznego menu weselnego wprowadzić nutkę swojskości za pomocą stołu z regionalnymi wyrobami prosto od masarza.
Cocktail party
Jeśli wasze wesele będzie miało charakter raczej luźnego przyjęcia dla najbliższej rodziny i przyjaciół, a chcielibyście nadać mu wyjątkowy charakter, możecie zrobić coś na wzór zagranicznych cocktail party i obok normalnych, zastawionych jedzeniem stołów dla gości, umieścić ladę barmańską i zatrudnić barmana, który będzie serwował twoim bliskim pyszne i egzotyczne drinki. Ladę można uzupełnić talerzami z drobnymi przekąskami na zimno, np. koreczkami z serem i oliwkami.
Menu klasyczne
Jeśli chcecie, aby wasze menu było po prostu różnorodne i każdemu coś z niego smakowało, zdecydujcie się na klasyczne menu weselne, które każda restauracja ma z pewnością przygotowane. Na przystawkę rosół, potem kilka rodzajów mięs, surówek oraz dodatków, desery składające się z lodów i ciast, tace z owocami, a w nocy barszczyk i inne ciepłe przekąski. Dla każdego coś dobrego.
Menu wykwintne
Być może postanowiliście zorganizować przyjęcie weselne, które będzie różniło się od stereotypowych polskich wesel. Na eleganckim weselu, gdzie przygrywa zespół smyczkowy albo jazzowy, nie wypada podać golonki i kapusty. Musicie wówczas poszukać pomysłu na menu wykwintne. Mogą to być chociażby takie potrawy, jak wędzony łosoś, sałatka z rukoli, krem brokułowy, kaczka z jabłkami czy torciki bezowe.