Jak przygotować zajączka wielkanocnego z jajka?
Jak przygotować zajączka wielkanocnego z jajka?
Wielkanoc może wydawać się małym dzieciom mniej atrakcyjnym świętem niż Boże Narodzenie. Zazwyczaj nie wręcza się sobie prezentów, nie ma choinki ani śniegu. Duchowej strony świętowania maluch często jeszcze nie pojmuje, ale nie oznacza to, że święta mają być dla niego nudne. Nie powinny, dlatego dobrze jest urozmaicić dzieciom posiłek świąteczny jajkami w kształcie zajączków.
Jakich składników potrzeba?
Wykonanie zajączka z jajka nie jest czasochłonną zabawą, co z pewnością jest zaletą, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Aby go wykonać, potrzebne są jedynie:
* jajka,
* szczypiorek,
* marchewka,
* twaróg,
* ziarna pieprzu.
Przyda się także ozdobny albo kolorowy talerzyk, by zajączek ładnie się prezentował.Krok pierwszy
Wszystkie jajka opłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka, po czym zacząć gotować. Od momentu zagotowania się wody gotować 8 minut, aby mieć pewność, że ugotowały się na twardo. Po tym czasie zdjąć z ognia, zalać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia. Kiedy będą zimne, obrać ze skorupek.
Krok drugi
Marchewkę obrać ze skórki i z podłużnych paseczków zrobić sterczące królicze uszy. Jajka ustawić w kieliszkach do jajek na miękko, żeby wygodnie się je ozdabiało. W górnej części jaj zrobić lekkie nacięcia, w które można włożyć uszka.
Krok trzeci
Szczypiorek pokroić na mniejsze paseczki. Z odrobiny twarogu zrobić pyszczek królika, przyczepiając go do jajka. Wbić do niego paski szczypiorku, które będą stanowiły wąsy. Z kropli ketchupu można zrobić nosek na twarożku, a z pieprzu oczy królika.
W taki sam sposób stworzyć pozostałe króliki. Ułożyć je na talerzu i podawać w czasie świąt ku radości dzieci.