Jak przygotować smaczne oponki?

Opiekun artykułu: cela
Advertising
Jak przygotować smaczne oponki?

Jak przygotować smaczne oponki?

Na tłusty czwartek zawsze przygotowuje się pączki – od tradycyjnych z marmoladą czy różą po bardziej oryginalne z budyniem, czekoladą lub twarożkiem. Ale nie tylko pączki mogą się tego dnia pojawić na naszych stołach. Bardzo atrakcyjnie wyglądają oponki i są one bardzo smaczne. Jak przygotować doskonałe pomarańczowe oponki, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

dwie szklanki mąki;

półtorej szklanki cukru pudru;

jedna i jedna czwarta szklanki mleka;

jedno duże jajko;

dwie łyżki masła;

dwie łyżeczki proszku do pieczenia;

szczypta soli;

zapach migdałowy;

jedna łyżka utartej skórki pomarańczowej;

jedna łyżka świeżego soku z pomarańczy;

dwie silikonowe formy na oponki;

tłuszcz do wysmarowania form.

  • Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok pierwszy

    Formy na oponki smarujemy tłuszczem. Włączamy piekarnik, by nagrzał się do temperatury 175 stopni Celsjusza.

  • Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok drugi

    Przygotowujemy dwie miseczki. W większej umieszczamy składniki sypkie (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól) i dokładnie mieszamy. Do większej wlewamy mleko, roztopione masło i łyżeczkę zapachu migdałowego, po czym dodajemy jajko i ubijamy widelcem.

  • Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok trzeci

    Mleko z masłem i jajkiem wlewamy do miski z mąką i pozostałymi składnikami i mieszamy, by się połączyły. Nie wyrabiamy jeszcze ciasta na jednolitą masę.

  • Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok czwarty

    Dodajemy do ciasta sok oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy starannie, ale mogą pozostać małe grudki. Jeśli używamy miksera, nie powinniśmy miksować masy zbyt długo.

  • Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok piąty

    Gotowe ciasto wkładamy do foremek, wypełniając je w trzech czwartych, by oponki mogły wyrosnąć.

  • Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok szósty

    Oponki pieczemy kwadrans albo chwilę dłużej. Po upieczeniu nie wyjmujemy ich od razu z piekarnika, najpierw powinny trochę przestygnąć.

  • Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok siódmy

    Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok siódmy

    Gotowe oponki można obsypać cukrem pudrem albo polukrować.

Popularne tagi
  • dżem
  • świecznik
  • wypiek
  • kreatywność
  • ozdoby na patyczkach
  • żółtka
  • sposób podania sztućców
  • sposoby na wchłanianie tłuszczu
  • sposób wykonania babki piaskowej
  • karton
  • salaterka
  • pisanka w kształcie świnki
  • papier do wykrojów
  • zdrowe jedzenie
  • pomysł