Jak przygotować smaczne oponki?
Jak przygotować smaczne oponki?
Na tłusty czwartek zawsze przygotowuje się pączki – od tradycyjnych z marmoladą czy różą po bardziej oryginalne z budyniem, czekoladą lub twarożkiem. Ale nie tylko pączki mogą się tego dnia pojawić na naszych stołach. Bardzo atrakcyjnie wyglądają oponki i są one bardzo smaczne. Jak przygotować doskonałe pomarańczowe oponki, dowiesz się z tego artykułu.
Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok pierwszy
Formy na oponki smarujemy tłuszczem. Włączamy piekarnik, by nagrzał się do temperatury 175 stopni Celsjusza.
Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok drugi
Przygotowujemy dwie miseczki. W większej umieszczamy składniki sypkie (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól) i dokładnie mieszamy. Do większej wlewamy mleko, roztopione masło i łyżeczkę zapachu migdałowego, po czym dodajemy jajko i ubijamy widelcem.
Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok trzeci
Mleko z masłem i jajkiem wlewamy do miski z mąką i pozostałymi składnikami i mieszamy, by się połączyły. Nie wyrabiamy jeszcze ciasta na jednolitą masę.
Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok czwarty
Dodajemy do ciasta sok oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy starannie, ale mogą pozostać małe grudki. Jeśli używamy miksera, nie powinniśmy miksować masy zbyt długo.
Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok piąty
Gotowe ciasto wkładamy do foremek, wypełniając je w trzech czwartych, by oponki mogły wyrosnąć.
Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok szósty
Oponki pieczemy kwadrans albo chwilę dłużej. Po upieczeniu nie wyjmujemy ich od razu z piekarnika, najpierw powinny trochę przestygnąć.
Jak przygotować pomarańczowe oponki – krok siódmy
Gotowe oponki można obsypać cukrem pudrem albo polukrować.