Jak bezpiecznie używać mikrofalówki?

Opiekun artykułu: laurence
Advertising
Jak bezpiecznie używać mikrofalówki?

Jak bezpiecznie używać mikrofalówki?

Zdania na temat używania mikrofalówek są podzielone i oba przeciwstawne stanowiska zawierają logiczne argumenty zachęcające lub zniechęcające do tego. Jedni cenią je za możliwość szybkiego i bardzo łatwego podgrzewania czy rozmrażania potraw, inni zaś zwracają uwagę na ich rzekomą szkodliwość spowodowaną niekorzystnym dla organizmu wpływem fal. Niewłaściwe używanie mikrofalówki może być również niebezpieczne z innych powodów, a także sprawić, iż podgrzane w ten sposób jedzenie straci swój smak oraz konsystencję. Jak prawidłowo gotować w mikrofalówce?

Advertising
Advertising
  • Używaj właściwych naczyń

    Używaj właściwych naczyń

    Do gotowania w mikrofalówce nie potrzebujesz specjalnych naczyń, lecz musisz przestrzegać pewnych zasad. Muszą być to naczynia, które umożliwią swobodne przechodzenie przez nie fal, aby potrawa mogła się podgrzać. Wiele naczyń posiada odpowiednie oznaczenie na dnie, szczególnie w przypadku naczyń plastikowych, np. misek czy kubków. Idealnie nada się również porcelana, szkło czy ceramika. Nie można w mikrofalówce umieszczać żadnych metalowych naczyń, czyli np. wykonanych ze stali nierdzewnej, aluminium lub miedzi. Uważaj również, by nie włożyć do mikrofalówki talerza wraz ze sztućcami. Niektóre talerze są ozdobione metalizowanymi nadrukami, więc ich również nie będziesz mogła użyć.

  • Gotuj powoli

    Aby potrawa nie zrobiła się gumiasta ani nie przypaliła się w żadnym miejscu, dużo lepiej jest ustawić dłuższe gotowanie przy niższej mocy. Ogólna zasada jest taka, że im delikatniejsza potrawa, tym niższą moc należy ustawić. Mikrofalówka daje nam ten komfort, iż nie trzeba tutaj nic długo nagrzewać ani rozpalać, więc jeśli stwierdzisz, iż potrawa nie nagrzała się jeszcze odpowiednio, to możesz szybko ją włączyć na dodatkową chwilę.

  • Przykrywaj, ale nie zamykaj

    Przykrywaj, ale nie zamykaj

    Pamiętaj, że każda potrawa, którą przygotowujesz, musi mieć zapewnioną cyrkulację powietrza. Nie umieszczaj nigdy w mikrofalówce zamkniętych pojemników, gdyż zostaną po prostu rozsadzone, a cała ich zawartość znajdzie się na ściankach urządzenia. Możesz jednak przykrywać potrawę drugim talerzem lub miską, by krążąca w środku para wodna umożliwiła dokładniejsze i szybsze podgrzanie potrawy oraz nie dopuściła do jej wysuszenia.

  • Uważaj na przegrzaną wodę

    Woda wrze w temperaturze 100°C, wszyscy uczymy się tego już w przedszkolu, jednak każdy, kto skończył gimnazjum, wie, że dzieje się tak tylko w określonych warunkach i tak naprawdę ta temperatura może być różna. Uważajmy na to podczas przygotowywania napojów w mikrofalówce, bowiem łatwo doprowadzić do tzw. cieczy przegrzanej. Oznacza to, że nasz płyn, np. herbata, osiągnie temperaturę wyższą niż 100°C, a mimo to nie będzie wrzeć. Nastąpi to dopiero dopiero później, np. w momencie, gdy wrzucimy cukier, co może być dla nas niebezpieczne. Po podgrzaniu płynu dobrze jest odczekać chwilę przed wyjęciem go z urządzenia.

Popularne tagi
  • dobra zmywarka
  • rozsądne zakupy
  • kuchnnia
  • soda oczyszczona
  • garnki
  • ocet
  • sposób ładowania pralki
  • ładowanie z przodu
  • hałas
  • produkty spożywcze
  • wybór dobrej zmywarki
  • sałata
  • użytkownicy
  • mieszkanie
  • czyszczenie kuchenki