Porady przydatne w każdej kuchni

Opiekun artykułu: szajbuska
Advertising
Porady przydatne w każdej kuchni

Porady przydatne w każdej kuchni

Każda kobieta ma swoje sprawdzone sposoby, z których korzysta w kuchni. Bardzo często są to sprawdzone i znane od lat „babcine sposoby”, przekazywane z pokolenia na pokolenie, zasłyszane od starszych sąsiadek czy koleżanek. Są niezbędne w prowadzeniu domu. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz kilka ciekawych rozwiązań, które z powodzeniem możesz zastosować w swojej kuchni. Być może je znasz, ale całkiem możliwe, że usłyszysz o nich po raz pierwszy.

Advertising
Advertising
  • Wokół jedzenia

    Wokół jedzenia

    Zapomniałaś kupić filtry do kawy, a wszystkie sklepy już pozamykane? Nic straconego. Doskonale w roli kawowych filtrów sprawdzają się papierowe ręczniki. Wystarczy, że umiejętnie zwiniesz je w tubkę i gotowe! Jeśli borykasz się z przykrym zapachem w lodówce, zostaw w niej na noc połówkę jabłka lub odrobinę proszku do pieczenia, wysypanego na talerzyku. Rozmrażając urządzenie, przetrzyj je w środku wodą z octem. Chcąc szybko pozbyć się lodu z zamrażalnika, wstaw tam garnek z wrzącą wodą. Jeśli natomiast stawiasz w zamrażarce pojemniki z żywnością, które Ci potem przymarzają, posyp uprzednio lodowe podłoże odrobiną soli. Jeśli przygotowujesz kufle lub szklanki, w których chcesz podać piwo, absolutnie nie myj ich w płynach czy detergentach. Mogą one utrudniać powstawanie i utrzymywanie się piwnej pianki.

  • Podczas sprzątania

    Podczas sprzątania

    Jeśli chcemy, by nasze sztućce lśniły, wystarczy do koszyczka w zmywarce wrzucić kawałek cytryny. Dodatkowo pozwoli ona maksymalnie zniwelować brzydkie zapachy we wnętrzu urządzenia. W łatwy sposób możemy także zwiększyć skuteczność działania ściereczki do naczyń. Aby lepiej wchłaniała wodę, wystarczy włożyć ją do naczynia z gorącą wodą i pozostawić tam aż do wystygnięcia płynu. Natomiast ściereczka do ścierania kurzu, od czasu do czasu przepłukana w wodzie z gliceryną, o wiele łatwiej będzie zbierała zanieczyszczenia. Warto także w sposób szczególny zadbać o czystość deski do krojenia. Raz w miesiącu warto zostawić ją na noc w wodzie z octem. Jeśli używasz jej obustronnie, jedną stronę zarezerwuj tylko do cebuli i czosnku. Namoczenie w wodzie ułatwi także wyprostowanie deski, która się wypaczyła. Po wyjęciu jej z wody połóż na płaskiej powierzchni i przyciśnij jakimś bardzo ciężkim przedmiotem. Rano będzie jak nowa!

  • Inne ważne porady

    Inne ważne porady

    Cytryna doskonale poradzi sobie także z uciążliwymi zabrudzeniami na blacie kuchenki. Jeśli masz tam trudne do usunięcia, tłuste lub zaschnięte plamy, przetrzyj je po prostu skórką z tego owocu. Sitko, którym przesiewaliśmy mąkę, lepiej umyć zimną wodą – ciepła jedynie poskleja oczka. Natomiast maszynkę do mielenia mięsa doskonale oczyścimy z resztek, wkładając do przemielenia kawałek suchego chleba. Nowo zakupioną miotłę przed pierwszym użyciem zamoczmy na noc w zimnej wodzie z solą – gwarantuje to bowiem o wiele lepsze efekty w zamiataniu.

Popularne tagi
  • czyszczenie zmywarki
  • kuchenka mikrofalowa
  • czyszczenie bębna pralki
  • organizowanie kuchni
  • porządki w kuchni
  • pojemność zmywarki
  • urządzenia elektryczne
  • środkowa półka
  • porządki
  • mycie w zmywarce
  • soda oczyszczona
  • produkty spożywcze
  • ścieki
  • czego nie należy przechowywać w lodówce
  • czyszczenie kuchenki