Jak przygotować deser na uczczenie obrony pracy dyplomowej?

Opiekun artykułu: bankier
Advertising
Jak przygotować deser na uczczenie obrony pracy dyplomowej?

Jak przygotować deser na uczczenie obrony pracy dyplomowej?

Obrona pracy magisterskiej jest wielkim wydarzeniem, zarówno dla absolwenta szkoły wyższej, jak i jego rodziny i znajomych. Najczęściej wiąże się z chęcią uczczenia tak doniosłego dnia spotkaniem w gronie najbliższych. Przygotowując przekąski na to wydarzenie, można wykonać tematyczne słodkości, związane z obroną pracy.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie pysznych słodkich przekąsek nie jest trudne, trzeba jedynie przygotować odpowiednie składniki. Wśród nich niezbędne są:
    * mini babeczki czekoladowe Reese's,
    * kwadratowe czekoladki,
    * patyczki do lizaków,
    * 1/2 szklanki posiekanej czekolady,
    * długie żelki,
    * posypka dekoracyjna, np. gwiazdki.
    Mini babeczki są ciężko dostępne w polskich sklepach, dlatego najlepiej zamówić je w sklepie internetowym, np. na Allegro. Z kolei zamiast długich żelek można wykorzystać lukrecję.

  • Pierwszy etap

    Posiekana czekolada powinna zostać rozpuszczona w mikrofalówce, w wytrzymałym naczyniu. Należy podgrzewać ją 30 sekund, sprawdzić, jaka jest jej konsystencja, po czym znów włączyć mikrofalówkę na krótki czas. Czekolada ma przybrać aksamitną konsystencję. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić.Gdy czekolada jest gotowa, należy zamoczyć w niej jedną ze stron patyczka do lizaków, po czym przykleić go na płaską, szerszą stronę mini babeczki. Postąpić tak z każdą. Poczekać, aż dobrze zastygnie.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    W roztopionej czekoladzie zanurzyć następnie drugą stronę mini babeczek. Przykleić każde z nich do kawałka czekolady. Kwadratowe czekoladki mogą pochodzić z tabliczki czekolady, która ma akurat taki kształt.Przykleić słodkości do siebie i pozostawić do zaschnięcia.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Żelki pokroić w mniejsze paski, tak żeby swobodnie zwisały w dół ze słodkiego kapelusza. Przykleić je na środku czekoladowego kwadratu. Dodać ozdobną gwiazdkę z posypki. Może być różnokolorowa.

    Po przyklejeniu wszystkich żelek powstają studenckie czapki. Ułożyć je w szklance i podawać gościom. Smacznego!