Co jeść, żeby włosy nie wypadały?
Co jeść, żeby włosy nie wypadały?
Przyczyny wypadania włosów mogą być różnie. Często wiąże się to z nieodpowiednią pielęgnacją włosów, jednak bywa także wynikiem braku witamin, składników mineralnych oraz ogólnego zaniedbania żywienia. Nawet najlepsze szampony i odżywki nie zastąpią wzmacniania włosów od wewnątrz, w związku z tym najlepsze, co można zrobić, aby nie wyciągać pasemek włosów garściami, to zastanowić się nad swoim jadłospisem i zmienić go na korzyść dla własnej urody.
Niezbędna witamina A
Witamina A jest nie tylko jedną z bardziej znanych witamin, lecz również jedną z niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ciała. Jej braki są szczególnie niebezpieczne dla wzroku, lecz jest ona przydatna także dla innych części ciała, w tym włosów. Dba o regenerację komórek organizmu, poprawia stan tkanek i przy tym również skóry, paznokci i włosów, które wzmacnia i którym nadaje połysk. Witaminę A można znaleźć przede wszystkim w marchewce oraz sokach marchewkowych, ale dobrym jej źródłem są też rośliny zielone, jajka, ryby i wątróbka.
Grupa B
Wśród witamin, które są niezbędne zarówno włosom, jak i całemu organizmowi znajdują się witaminy z grupy B – przede wszystkim B6, B12 oraz kwas foliowy. Ich rolą w ciele jest nie tylko poprawianie działania układu nerwowego. Wpływają na wytwarzanie hemoglobiny, dzięki której tlen jest transportowany do wszystkich komórek ciała, w tym tych, które są odpowiedzialne za włosy. Im mniej witamin z grupy B, tym trudniej transportować tlen, co powoduje łamliwość włosów, wypadanie, szarość. Mięso, drób, soja, jaja są dobrymi dostawcami witamin, natomiast kwas foliowy można znaleźć przede wszystkim w roślinach, zwłaszcza zielonych – szparagi, brokuły, brukselka, sałata.
Kolagen i witamina C
Dużo witamin w ciele to zdrowe ciało. Dużo witaminy C to zwiększona odporność oraz lepsze wytwarzanie kolagenu, który zapewnia elastyczność skórze i włosom. Ze względu na to, że z biegiem lat zdolność wytwarzania kolagenu przez organizm jest coraz mniejsza, należy dbać o je wspomaganie. Witaminy C nie da się magazynować, dlatego najlepiej codziennie jeść produkty, które zawierają jej duże ilości, w tym: pietruszkę, cytrynę, paprykę chili, czarne, porzeczki, truskawki. W okresie, kiedy o świeże owoce z witaminą C trudno, można poprawiać jej stan w organizmie sokami. Efekt takiej kuracji będzie szybko zauważalny, a włosy mocniejsze.
Cenny cynk
Komponując jadłospis, często zamiast na wartości odżywcze patrzy się na to, żeby porcje były niewielkie i nie tuczyły. Gdy dba się o linię, jest to zrozumiałe, jednak dbałość o wagę nie powinna być ważniejsza od odżywiania organizmu tak, żeby nie dostarczać mu witamin i mikroelementów. Wśród nich szczególne znaczenie ma cynk. Jest on odpowiedzialny za wzrost, więc im go mniej, tym słabiej i wolniej rosną włosy. Najwięcej cynku zawierają ryby oraz owoce morza, więc dobrze jest włączyć do diety któryś z tych składników i jadać go przynajmniej 3 razy w tygodniu. Pewne ilości cynku znajdują się również w mleku i w ziarnach zbóż, w chlebie pełnoziarnistym oraz płatkach owsianych, które są doskonałym śniadaniem.