Co jadać w razie niedoboru żelaza?
Co jadać w razie niedoboru żelaza?
Zbilansowana dieta nie jest wymysłem lekarzy i dietetyków, jest koniecznością, aby zachować zdrowie oraz odpowiednią ilość wszystkich składników mineralnych, w tym żelaza. Jest ono niezbędne w organizmie, ponieważ wpływa na powstawanie czerwonych ciałek krwi. Ich ilość, jakość oraz możliwość przenoszenia tlenu po całym ciele są zależne od ilości żelaza. Braki żelaza są niebezpieczne w szczególnych stanach, zwłaszcza w ciąży, dlatego dobrze jest wiedzieć, co jeść, żeby zapobiegać brakom.
Przyczyny braku żelaza
Brak żelaza może mieć różne przyczyny. Już utrata dużej ilości krwi powoduje, że zaczyna go brakować, a jeśli brak nie zostanie uzupełniony, pojawiają się pierwsze objawy anemii. Niedobór żelaza jest szczególnie niekorzystny dla kobiet w ciąży oraz w okresie laktacyjnym. Odżywianie dziecka, które rośnie w łonie matki oraz malucha już urodzonego wymaga od kobiecego ciała wiele poświęceń oraz podwaja zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Podobne zapotrzebowanie mają również nastolatki, gdyż ich ciało rozwija się bardzo intensywnie i jest skłonne do anemii.
Mięso i jego przetwory
Najwięcej żelaza znajduje się w mięsie. Można je znaleźć również w produktach roślinnych, jednak żelazo z mięsa jest lepiej przyswajane i bardziej wartościowe. Osoby, które go nie jadają, muszą dbać o prawidłowe uzupełnianie braków.Wśród mięs, które dostarczają szczególnie dużo żelaza, znajdują się: wołowina, cielęcina, królik, kaczka, pasztet. Za cenną uchodzi również wątróbka, którą kobiety w ciąży mogą jeść, pod warunkiem że jest kupiona w dobrym sklepie, drobiowa oraz odpowiednio przysmażona. Jedzenie mięsa surowego jest dla kobiet ciężarnych stanowczo zakazane.
Wspaniałe ryby
Ryb zazwyczaj jada się za mało, co jest wielką szkodą, ponieważ znajdują się w nich kwasy omega-3, niezbędne dla organizmu matki i dziecka, jak również żelazo. Ważne jest sprawdzanie źródła, z którego pochodzą ryby oraz wybieranie gatunków, które posiadają najwięcej substancji odżywczych. Należą do nich: łosoś, sardynki, makrele, dorsz oraz tuńczyk. Ryby łatwo przygotować na różne sposoby oraz dodawać do sałatek, więc ich jedzenie może być dużą przyjemnością.
Produkty zbożowe
Dużo żelaza można znaleźć w produktach zbożowych, szczególnie w ciemnym, razowym pieczywie. Warto wymienić białe bułki i chleb na razowe bułeczki, grahamki, pumpernikiel, a do tego dołączyć płatki owsiane lub pszenne, które poza żelazem mają również cenny błonnik.
Suszone owoce
Wśród owoców również można znaleźć takie, które zawierają dużą ilość żelaza. Dotyczy to przede wszystkim owoców suszonych – moreli, jabłek, śliwek – które warto podjadać na deser. Trzeba jednak pamiętać, że można zjeść tylko 1 małą miseczkę dziennie, gdyż owoce suszone mogą powodować biegunkę.