Co jadać w pierwszym trymestrze ciąży?

Opiekun artykułu: ivy
Advertising
Co jadać w pierwszym trymestrze ciąży?

Co jadać w pierwszym trymestrze ciąży?

Ciąża jest szczególnym stanem, kiedy kobiece ciało podlega licznym przemianom. Dotyczy to niemal każdego aspektu organizmu. Ilość oraz rodzaj wytwarzanych hormonów zaczyna się zmieniać, pojawia się inne zapotrzebowanie na witaminy i minerały, więc niezbędna jest zmiana diety. W tym okresie kobieta żywi nie tylko siebie, lecz również małą osobę, która się w niej rozwija. Z tego powodu warto wiedzieć, jakie produkty są niezbędne już od początku ciąży, czyli w pierwszym trymestrze.

Advertising
Advertising
  • Przetwory mleczne

    Przetwory mleczne

    Dla rozwijającego się w kobiecym łonie malucha niezbędny jest odpowiedni budulec. Jest nim białko. W pierwszym trymestrze należy jeść go sporo, a do tego różne rodzaje. Na szczęście sklepy mają pod tym względem bogatą ofertę, więc każda przyszła mama znajdzie coś dla siebie. Co więcej, można pozwolić sobie na nieco tłustsze odmiany wielu produktów i pijać mleko o 2% lub 3,2% oraz jadać tłustsze twarogi. Oczywiście nie należy przesadzać, jednak ciąża nie jest stanem, w którym tzw. produkty light byłyby odpowiednie. Codziennie powinno się zjeść przynajmniej 1 jogurt lub wypić 1 szklankę mleka.

  • Zielone warzywa

    Warzywa w kolorze zielonym są bardzo polecane, nawet gdy nie jest się w ciąży, jednak w odmiennym stanie warto dbać o ich jadanie w sposób szczególny. Zawierają one nie tylko witaminę C, lecz również kwas foliowy, którego kobiety w ciąży potrzebują szczególnie dużo. Wspiera on rozwój układu nerwowego u nienarodzonych jeszcze dzieci i zmniejsza ryzyko wystąpienia wad genetycznych oraz choroby nerwowej. Wśród zielonych warzyw szczególnie wartościowa są sałata, jarmuż, szpinak, ogórek zielony oraz zielony groszek.

  • Przydatna marchewka

    Przydatna marchewka

    Marchewka jest dobrym przykładem warzywa zawierającego beta-karoten, czyli witaminę A. Jest ona istotna, zarówno dla dziecka, jak i dla kobiety. Wpływa na poprawne działanie układu oddechowego oraz na cały układ krążenia, kobiecy i rozwijający się w płodzie. Nie powinno się jej jednak przedawkować, dlatego najlepiej nie suplementować jej tabletkami, tylko przyjmować w pożywieniu. W tym celu warto jadać samą marchewkę, gotowaną w zupie, z dodatkami jako sałatkę, startą z jabłkiem albo pić soki marchewkowe z owocami, najlepiej świeże.

  • Ziarna i pestki

    Ziarna i pestki

    Pieczywo pełnoziarniste z ziarnami, ziarna słonecznika dodawane do sałatek, pestki dyni to dobre przekąski dla przyszłej mamy. Znajduje się w nich nie tylko dużo błonnika, który oczyszcza organizm i wspomaga trawienie, lecz również dużo cynku. Organizm nie potrzebuje go bardzo dużo, jednak jego braki mogą spowodować problemy w rozwoju narządów płciowych malucha. Poza pestkami cynk można znaleźć także w chudym mięsie.

  • Produkty z witaminą C

    Produkty z witaminą C

    Witamina C jest jedną z bardziej przydatnych witamin. Wzmacnia odporność matki i dziecka. Dodatkowo odpowiedzialna jest za produkcję kolagenu przydatnego w rozwoju tkanek płodu. Witaminę można znaleźć w wielu produktach – owocach cytrusowych, porzeczkach, truskawkach, pietruszce, papryce.