Zupa dyniowa – idealna na Halloween
Zupa dyniowa – idealna na Halloween
Organizując Halloween, które zbliża się wielkimi krokami, trzeba pamiętać nie tylko o przebraniu oraz przerażającym wystroju domu, lecz również o posiłku. Słodycze i zabawne ciastka to jedno, dobrze mieć w zanadrzu coś ciepłego. Zupa dyniowa idealnie wpisze się w klimat jesiennego święta, zwłaszcza gdy jest szybka i smaczna.
Niezbędne produkty
Choć zupa dyniowa może być prosta w wykonaniu, potrzeba do niej sporo składników. Należą do nich przede wszystkim:
* 1/3 niewielkiej dyni,
* 1 jabłko,
* 1 szalotka,
* 3 ząbki czosnku,
* 4 cm korzenia imbiru,
* 2 kostki rosołowe,
* 1 łyżka Vegety,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 2 łyżeczki cukru,
* pieprz,
* 1 paczka chrupek-duszków.Pierwszy krok
Kawałek dyni przemyć zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Podobnie postąpić z jabłkiem, pozbawiając je nie tylko skórki, ale również gniazda nasiennego. Pokroić w paski i razem z dynią wrzucić do garnka. Wsypać sól, cukier, szczyptę pieprzu oraz oliwę z oliwek. Zacząć podgrzewać, mieszając od czasu do czasu.
Krok drugi
W czasie przysmażania się dyni z dodatkami obrać imbir – najlepiej łyżeczką – szalotkę oraz czosnek. Wszystkie trzy składniki posiekać drobno, a następnie wrzucić do dyni z jabłkiem. Wymieszać. Smażyć przez 5 – 7 minut.
Krok trzeci
Podsmażoną dynię z dodatkami zalać 2 szklankami wody. Wrzucić kostki rosołowe, po czym dobrze zamieszać całość. Pozostawić na ogniu na kolejne 20 minut.
Krok czwarty
Po zakończeniu gotowania odstawić zupę do ostygnięcia. Gdy będzie jeszcze lekko ciepła, zmiksować ją w blenderze. Można ją podawać chłodną albo podgrzać przed podaniem. Ozdobić chrupkami w kształcie duszków, dzięki czemu idealnie pasuje do świętowania dnia grozy.