Jak przyrządzić błotny poncz?
Jak przyrządzić błotny poncz?
Gdy nadchodzi Halloween, pojawiają się pytania: jak urozmaicić przyjęcie? Nie jest to jeszcze święto, które rozpowszechniło się bardzo na terenie Polski, jednak stanowi pretekst do zabawy, do spotkania z przyjaciółmi i miłą atrakcję. Żeby było jeszcze bardziej klimatycznie, warto przygotować dla gości poncz, który przypomina świeże błotko.
Jakich składników potrzeba?
Żeby błotny poncz udał się wyśmienicie, trzeba zadbać o odpowiednie składniki. Wśród nich niezbędne są:
* 1,5 l coca coli (zimnej),
* 2 szklanki Irish Cream,
* kawa rozpuszczalna,
* czekolada gorzka,
* kostki lodu.Krok pierwszy
Do dużego garnka przelać coca colę. Należy pamiętać, że musi być dobrze schłodzona. Dodać do niej Irish Cream i wymieszać wszystko, żeby uzyskały jednolitą konsystencję.
Krok drugi
Kostki lodu pokruszyć – w blenderze albo tłuczkiem do mięsa – i wsypać do wazy do ponczu. Lodu powinno być dość dużo, 4 – 5 kostek nie wystarczy. Po uzupełnieniu wazy wlać coca colę z likierem. Zamieszać lekko.
Krok trzeci
Czekoladę pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Posypać poncz i czekoladą, i kawą rozpuszczalną, ale nie mieszać. Dzięki temu poncz będzie wyglądał jak przysypany warstwą świeżej ziemi.Jeśli ma się możliwość zdobycia suchego lodu, można uzupełnić nim szklanki, wlać w nie poncz i zobaczyć, jak goście zachwycają się mgłą, która zaczyna unosić się nad szklanką.