Walentynkowe galaretki – jak je zrobić?

Opiekun artykułu: sukces
Advertising
Walentynkowe galaretki – jak je zrobić?

Walentynkowe galaretki – jak je zrobić?

Walentynki nie są świętem, które obchodzi każdy, wiele zależy od własnych chęci. Jednak jeśli ma się chęć przygotować coś dla swojego ukochanego lub ukochanej, warto sięgnąć po podany poniżej przepis na galaretkę walentynkową. Nie tylko jest bardzo smaczna, ale przede wszystkim pięknie się prezentuje, wyrażając głębokie uczucia do partnera.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby wykonać smakowity deser z serduszkiem, wystarczy przygotować odpowiednie składniki spożywcze. Należą do nich:
    * 1 puszka mleka skondensowanego,
    * 2 opakowania żelatyny,
    * 4 opakowania galaretki truskawkowej,
    * 5,5 szklanki wrzątku,
    * 0,5 szklanki wody zimnej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować prostokątną blaszkę i spryskać lub delikatnie wysmarować ją olejem. Zawartość wszystkich opakowań galaretek przesypać do garnka albo dużej miski, po czym zalać 4 szklankami wrzątku. Mieszać proszek, aż całkowicie się rozpuści.

    Przelać płynną galaretkę do formy i ostudzić. Gdy będzie zimna, wówczas należy włożyć ją do lodówki na 2 godziny.

  • Krok drugi

    Do miseczki wlać zimną wodę i wsypać żelatynę. Zamieszać i pozostawić na 1 minutę, aby żelatyna napęczniała wodą. Po tym czasie wlać 1,5 szklanki wrzątku i po raz kolejny wymieszać. Gdy żelatyna całkowicie się rozpuści, przelać do miski mleko skondensowane. Cały czas mieszać, a następnie pozostawić do ostudzenia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ściętą galaretkę wyjąć z lodówki. Przełożyć ją z blaszki na deskę do krojenia, a samą blaszkę po raz kolejny natrzeć niewielką ilością oleju.Z galaretki wycinać foremką do ciasteczek serduszka, starając się wykorzystać przy tym całą galaretkę. Gotowe serduszka układać na dnie formy, zostawiając pomiędzy nimi niewielki odstęp.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Serduszka w formie zalać przestudzoną galaretką z mleka skondensowanego, po czym całość ponownie wstawić do lodówki na 2 godziny. Biała galaretka powinna bardzo dobrze stwardnieć przed wyjęciem jej z chłodu.Po wychłodzeniu można wyjąć galaretkę i zacząć kroić tak, aby w każdym kawałku znalazło się jedno czerwone serduszko. Smacznego!