Romantyczne babeczki walentynkowe
Romantyczne babeczki walentynkowe
Walentynki powinny być okazją do cieszenia się swoją obecnością i bliskością. Można to urozmaicić albo prezentem, albo kolacją, albo smacznymi babeczkami wykonanymi specjalnie z myślą o ukochanej osobie. Niewielkie babeczki nadają się idealnie na deser, ponieważ są niewielkie, można zjeść je bez obciążania żołądka oraz tematycznie ozdobić.
Potrzebne składniki
Przygotowanie walentynkowych babeczek wymaga odpowiednich składników. Im są świeższe, tym lepiej dla deseru, ponieważ będzie bardziej pulchny i lepiej wyrośnięty. Aby otrzymać 6 – 8 babeczek, trzeba posiadać:
* 100 g mąki,
* 50 g cukru,
* 50 g gorzkiej czekolady,
* 15 g masła,
* 1 jajko,
* 100 ml mleka,
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1 łyżkę gorzkiego kakao.
Ponadto należy zaopatrzyć się w składniki, z których wykonany zostanie krem, czyli:
* 150 ml śmietanki 30%,
* 2 łyżeczki cukru pudru,
* barwnik różowy lub czerwony.Etap pierwszy
Na początku w misce należy wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie w garnku połączyć ze sobą mleko, czekoladę i masło. Podgrzewać całość na małym ogniu aż do połączenia się wszystkich składników, po czym dodać jajko i znowu mieszać. Zdjąć z pieca, po czym mieszając mikserem, dodawać stopniowo suche składniki. Gdy masa będzie gładka i bez grudek, można zakończyć mieszanie, a następnie wypełnić masą przygotowane wcześniej papilotki do babeczek do połowy ich wysokości.
Etap drugi
Babeczki powinny piec się 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po ich upieczeniu należy odstawić je do ostudzenia, po czym ściąć każdą na wysokości papilotki. W odciętych częściach, na samym środku wyciąć wzorek w kształcie serduszka. Można do tego użyć małej foremki do ciastek.
Etap trzeci
Śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę, dodać do niej cukier puder, a następnie barwnik spożywczy. Jeżeli nie chce się używać składników chemicznych, można wykorzystać sok malinowy, który zabarwi masę na różowo. Krem przełożyć do szprycy do nakładania kremów, a następnie wycisnąć na babeczkę. Przykryć ją częścią z serduszkiem, po czym uzupełnić serduszko kremem. Babeczki można przed podaniem lekko schłodzić w lodówce.