Smaczny dip halloweenowy

Opiekun artykułu: looklike
Advertising
Smaczny dip halloweenowy

Smaczny dip halloweenowy

Halloweenowe menu obejmuje nie tylko słodycze, ciastka, cukierki i muffinki, lecz również słone przekąski, które dobrze smakują ze szklaneczką ponczu. Jeszcze lepiej będą smakowały maczane w dobrym sosie. W poniższym artykule prezentujemy kilka ciekawych dipów, które można przygotować na pełne grozy przyjęcie.

Advertising
Advertising
  • Krwawy sos – sos paprykowy

    Krwawy sos – sos paprykowy

    Sos przypominający krwawą masę idealnie sprawdza się jako dodatek do święta grozy i maczania w nim paluszków oraz ciasteczek przypominających kości albo palce. Do jego przyrządzenia potrzebne są:
    * 1/2 szklanki majonezu,
    * 1/2 szklanki czerwonej papryki,
    * 1 łyżeczka czerwonego wina,
    * 1 ząbek czosnku.
    Majonez oraz paprykę wrzucić do blendera. Zmiksować na szybkich obrotach na gładką, jednolitą masę. Dodać czerwone wino oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie zmiksować, a uzyskany sos przelać do miseczek ozdobionych pająkami lub nietoperzami. Dobrym pomysłem jest również wydrążenie małej dyni i podanie dipu w niej.

  • Powiew grozy – sos z fasolki

    Powiew grozy – sos z fasolki

    Gęsty sos z fasolki może pasować doskonale zarówno do krakersów, jak i pieczonego chleba oraz innych ciepłych i zimnych potraw halloweenowych. Żeby go przygotować, potrzebne będą:
    * 2 puszki fasolki ciemnej,
    * 1/2 szklanki papryki marynowanej,
    * 3 łyżki soku z cytryny,
    * 3 łyżki masła,
    * 1,5 łyżki kminku,
    * 1 łyżeczka papryki mielonej,
    * 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 1 chlebek, okrągły.
    Wszystkie składniki, poza chlebem, wrzucić do blendera. Fasolki nie trzeba odsączać z zalewy, nada dipowi odpowiednią konsystencję. Czosnek można wcześniej posiekać i taki wrzucić do blendera. Zmiksować. Gotową masę włożyć do lodówki, żeby dokładnie się schłodziła, a w tym czasie zająć się chlebem. Odkroić górną część. Wydrążyć środek i do pustego chleba wlać sos. Wydrążone wcześniej kawałki pieczywa wrzucić do sosu. Będą wyglądały niczym otworzony mózg, w którym można maczać przekąski.

  • Żółta plazma – sos z curry

    Żółta plazma – sos z curry

    Sos o smaku curry może stanowić ciekawy dodatek niemal do wszystkich przekąsek, które chrupie się na przyjęciu. Żeby go zrobić, potrzebne będą:
    * 1/2 szklanki sosu korzennego,
    * 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
    * 2 łyżeczki curry mielonego.
    Wszystkie składniki wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Włożyć do lodówki i mocno zmrozić. Najlepiej wyjąć bezpośrednio przed podaniem.