Pyszne ciasteczka-duszki na Halloween
Pyszne ciasteczka-duszki na Halloween
Ciasteczka w kształcie duchów to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy zamierzają dobrze bawić się w czasie tego święta. W sklepach nie ma wielu halloweenowych słodyczy, ponieważ nie jest to najpopularniejszy dzień w Polsce. Proste ciasteczka urozmaicą zabawę i staną się wspaniałą przekąską dla każdego. Oto sprawdzony przepis na smakołyki z lukrem.
Potrzebne składniki spożywcze
Przygotowanie ciasteczek uda się, jeśli przygotuje się odpowiednie produkty, a wśród nich:
* 250 g mąki pszennej,
* 100 g cukru,
* 100 g masła, zimnego,
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Ze względu na to, że ciasteczka najlepiej smakują z lukrem, potrzebne będą także składniki na niego, czyli:
* 250 g cukru pudru,
* 1 białko,
* 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przydadzą się również czekoladowe groszki oraz foremka w kształcie ducha.Krok pierwszy
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Lekko zamieszać. Masło posiekać na małe kawałki prosto do miski. Dla jeszcze lepszego rozdrobnienia posiekać je dodatkowo widelcem, już w misce z mąką. Powinna powstać kruszonka.
Krok drugi
Wbić jajko do uzyskanej kruszonki i szybko zamieszać. Im krótszy czas zagniatania, tym lepiej, jednak ciasto powinno wyglądać w określony sposób, czyli jak jednolita, żółta masa. Uformować z niej kule, okryć folią aluminiową, po czym wstawić na 15 minut do lodówki.
Krok trzeci
Gdy ciasto będzie schłodzone, można wyjąć je z lodówki. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 mm. Przy pomocy foremki duszka wyciąć ciasteczka. Układać je na blasze, a gdy cała będzie pełna, wsunąć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 10 – 12 minut.
Krok czwarty
W czasie kiedy ciasteczka będą się piec, przygotować lukier. Białko zacząć miksować mikserem ustawionym na najniższe obroty. Dodać sok z cytryny, a następnie stopniowo dosypywać cukier puder, aż do uzyskania puszystej masy.Ciasteczka wyjąć z piekarnika, ostudzić. Na każde ciastko nałożyć lukier, rozprowadzić go po powierzchni deseru i dodać po 2 groszki jako oczy duszków. Gdy wszystkie ciastka będą ozdobione, pozostawić je do stężenia lukru, a potem podawać.