Przepis na paluchy wiedźmy (deser na Halloween)
Przepis na paluchy wiedźmy (deser na Halloween)
Halloween to święto wywodzące się z zachodnich krajów anglojęzycznych, gdzie obchodzi się je z prawdziwą pompą. 31 października, czyli dzień obchodzenia Halloween, jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych dni w roku, co skrzętnie wykorzystują także marketingowcy. To właśnie w październiku można kupić przebrania, maski, upiorne słodycze i inne gadżety, które mają przygotować dzieciaki oraz dorosłych na to właśnie święto. W Polsce Halloween wielu osobom kojarzy się negatywnie, a to z powodu 1 listopada, czyli naszych Wszystkich Świętych. Halloween jest często traktowane jako obrazoburczy odpowiednik tego święta, co nie jest prawdą. Jeśli nie należysz do krytyków tego dnia i podchodzisz do niego z uśmiechem, to pewnie chętnie sprawisz radość swoim dzieciom i przygotujesz im pyszne i słodkie paluchy wiedźmy. Choć nie prezentują się one najlepiej, to naprawdę są smaczne.
Mieszanie składników
Przepis ten jest banalnie łatwy i ma w sobie dużo z ciasta kruchego, dlatego też pamiętaj o jego szybkim zagniataniu.Do średniej wielkości miski wrzuć mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. Sypkie, białe produkty wymieszaj ze sobą dobrze. Następnie dodaj ekstrakt z migdałów (możesz go pominąć) oraz jajko i po raz kolejny wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę miękkie masło i zagnieć ciasto szybko. Zagniataj do momentu, aż powstanie kulka o jednolitym kolorze. Teraz owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 – 60 minut.
Robienie ciastek
Wyjmij ciasto z lodówki. Na stole ustaw blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Teraz z ciasta odrywaj po kawałku i formuj z nich palce. Powinny być dość cienkie, ponieważ dzięki proszkowi do pieczenia nieco urosną. Palce mogą być jednak długie. Teraz za pomocą wykałaczki czy nożyka zrób linie w miejscach zgięć palców – po trzy wystarczą, ale możesz zrobić więcej. Za pomocą migdała zrób natomiast paznokcie. Możesz użyć całych migdałów (obranych), ich połówek albo samych płatków.
Pieczenie ciastek
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut. Potem wystudź je na kratce albo na talerzu.
Serwowanie
Ciastka możesz serwować solo, są już wystarczająco przerażające. Jeśli jednak chcesz, by pasowały jeszcze bardziej do święta Halloween, możesz polać je czerwonym, słodkim sosem albo zrobić plamy z dżemu truskawkowego, które będą imitowały krew. Nie pozostaje nic innego, jak napisać: smacznego!