Oryginalne pączki z galaretką – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: vajcha
Advertising
Oryginalne pączki z galaretką – jak je przyrządzić?

Oryginalne pączki z galaretką – jak je przyrządzić?

Gdy tylko zbliża się tłusty czwartek, zaczynają się rozmyślania, jakie pączki przygotować. Wybór jest bardzo bogaty – pączki z marmoladą, czekoladą, nadzieniem z likieru, bitą śmietaną, bez dodatków. Jednak zamiast co roku szykować to samo, warto dać się ponieść wyobraźni i wraz z nami przygotować pączki z galaretką.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Podstawą, jak zawsze podczas gotowania, jest zebranie składników spożywczych. Najważniejsze są wśród nich:
    * 3,5 szklanki mąki,
    * 2/3 szklanki mleka,
    * 1/3 szklanki cukru,
    * 2,5 łyżeczki drożdży instant,
    * 100 g masła,
    * 1,25 szklanki cukru pudru,
    * 1/4 szklanki galaretki truskawkowej,
    * 3 jajka,
    * lukier,
    * olej do smażenia.

  • Pierwszy krok

    Do miski wlać ciepłe – ale nie gorące – mleko, dodać drożdże i zamieszać, żeby się rozpuściły. Przykryć miskę ścierką i pozostawić na 15 minut, aż zaczyn spęcznieje. Po kwadransie dodać do mikstury jajko, cukier, mąkę, szczyptę soli i połączyć wszystko mikserem, aż uzyska się jednolitą konsystencję.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Następnie rozpocząć dodawanie 100 g masła. Najlepiej podzielić je na mniejsze kawałki, wrzucać i łączyć, gdy każda kolejna porcja będzie częścią ciasta. Po dodaniu masła ponownie przykryć miskę ścierką i pozostawić ją w ciepłym miejscu na 2 godziny.W tym czasie wyłożyć blaszkę do pieczenia papierem pergaminowym i natłuścić go lekko. Kiedy ciasto urośnie, rozwałkować je na stolnicy, po czym szklanką wycinać z niego okręgi, odkładając je na blachę. Ponownie przykryć ścierką i pozostawić na 1 godzinę.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu i pozostawić do ostudzenia oraz lekkiego stężenia.

    Na patelni rozgrzać olej i zacząć smażyć pączki, po 3 na patelni. Po usmażeniu odkładać na talerz pokryty ręcznikami papierowymi, żeby nadmiar tłuszczu został usunięty.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Ciepłe pączki obtaczać w lukrze albo cukrze pudrze i przestudzić. Na koniec, galaretkę włożyć do rękawa cukierniczego i uzupełniać przysmaki porcjami galaretki. Pozostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie podawać. Pączusie z galaretką są najsmaczniejsze w dniu ich wykonania.

Popularne tagi
  • jako na twardo
  • chrzan
  • czerń
  • spalanie kalorii z pączków
  • dekorowanie wydmuszki
  • sposób wykonania jajka z cekinów
  • wiszące ozdoby
  • georg von franckenau
  • smaczny chrust
  • kartka świąteczna
  • składniki na pączki kokosowe
  • królik z rolki po papierze toaletowym
  • oryginalny prezent
  • papier dekoracyjny
  • danie wielkanocne