Kanapki-myszki – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: zenia
Advertising
Kanapki-myszki – jak je przygotować?

Kanapki-myszki – jak je przygotować?

Urozmaicanie posiłków dzieciom to bardzo dobry sposób na skuszenie ich do jedzenia. Jeżeli ma się w domu niejadka lub po prostu chce się zrobić maluchowi przyjemność, zamiast zwykłego dania na kolację lub podwieczorek, warto zaproponować mu coś innego. Kanapeczki-myszki są nie tylko dobrym pomysłem, lecz są również łatwe do przygotowania. Oto przepis.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Zamiast ziaren pieprzu można użyć kawałków czarnych oliwek.

  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Wykonanie kanapek wymaga przygotowania odpowiednich składników spożywczych, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
    * serki topione „trójkąty”,
    * parówka,
    * kapary,
    * szczypiorek,
    * pieprz czarny – ziarna,
    * krakersy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Z parówki usunąć folię, po czym ugotować ją w wodzie. Nie za długo, aby nie pękła. Gotową parówkę pokroić na plasterki. Odłożyć na bok.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Krakersy ułożyć na talerzu. Można zdecydować się na okrągłe, prostokątne lub kwadratowe krakersy, wedle uznania. Na każdym z nich położyć serek topiony, wydobyty z otaczającego go papierka.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z ziaren pieprzu zrobić myszkom oczy. Kapary przekroić na połówki i ułożyć je jako nosy. Od każdego noska powinny odchodzić również wąsy, wykonane z kawałków szczypiorku. Z plasterków parówki wykonać uszka, wbijając je delikatnie w serek.Tak przygotowane myszki można zaserwować dziecku, a nawet zjeść je razem z nim z największą przyjemnością.