Jakich produktów spożywczych nie podawać małemu dziecku?

Opiekun artykułu: kornelia
Advertising
Jakich produktów spożywczych nie podawać małemu dziecku?

Jakich produktów spożywczych nie podawać małemu dziecku?

Układ pokarmowy dziecka jest bardziej wrażliwy niż układ pokarmowy dorosłego. Nie jest zaskoczeniem, że maluch nie powinien jeść wszystkiego, a niektóre produkty powinien mieć odpowiednio przygotowane. W przeciwnym razie mogą stać się one źródłem zatruć, bólu brzucha, dyskomfortu, a nawet pojawienia się alergii. Poniżej przedstawiamy produkty spożywcze, których lepiej nie serwować swojej pociesze.

Advertising
Advertising
  • Surowe mięso

    Surowe mięso

    Są dania, takie jak tatar i sushi, które powstają z surowego mięsa.. Nie jest to z pewnością dobra potrawa dla dziecka. Dorośli czasami miewają po nich problemy żołądkowe, dzieci tym bardziej są na nie narażone. Poza tym w surowym mięsie czają się bakterie, które są niebezpieczne dla zdrowia i mogą wywołać poważne choroby.

  • Owoce cytrusowe

    Owoce cytrusowe i kwaśne napoje, które z nich powstają, nie są przeznaczone dla dzieci w każdym wieku. Kwas cytrusowy może podrażnić przewód pokarmowy, jak również wywołać reakcje alergiczne. Najlepiej nie testować owoców na dziecku i zapytać lekarza pediatry, kiedy będzie dobry moment na włączenie tego typu pokarmu do diety.

  • Pyszny miód

    Pyszny miód

    Miód, w wielu jego odmianach, jest pyszny i zdrowy. Niestety, w przypadku dzieci może prowadzić do pojawienia się toksyn w organizmie. Żeby nie ryzykować zdrowia dziecka, trzeba wstrzymać się z podawaniem go aż do ukończenia przez nie 2 roku życia. Nawet wtedy warto jeszcze przez pewien czas rozcieńczać miód wodą.

  • Grzyby

    Grzyby

    Grzyby różnego rodzaju są smaczne i często są elementem wielu dań, jednak nie powinno się ich podawać dzieciom. Mogą być one powodem poważnych zatruć żołądkowych u dzieci. Maluchom poniżej 3 roku życia w ogóle nie powinno się ich podawać, starszym z dużą ostrożnością lub ograniczyć się do pieczarek, przyrządzonych tak, aby były bardzo miękkie.

  • Orzeszki ziemne

    Orzeszki ziemne

    Uczulenie na orzeszki, zwłaszcza ziemne, jest dość powszechne. Dotyczy to nie tylko samych orzechów, ale również produktów z nich, masła orzechowego, oleju arachidowego, jak również słodyczy, które mogą zawierać śladowe ilości tego produktu. Z tego powodu trzeba na nie szczególnie uważać i nie podawać ich dziecku, które nie ma jeszcze 3 lat.