Jak wykonać ciasteczka w kształcie torebek herbaty?

Opiekun artykułu: kamilg
Advertising
Jak wykonać ciasteczka w kształcie torebek herbaty?

Jak wykonać ciasteczka w kształcie torebek herbaty?

Jeżeli wypieka się często własne ciasteczka, z pewnością ma się ochotę na urozmaicenie ich kształtów i rodzajów. Foremki do ciastek są bardzo pomysłowe i można zaopatrzyć się w wiele kształtów, jednak bardzo oryginalnym pomysłem jest wykonanie ciasteczek, które przypominają torebki od herbaty. Są idealne na podwieczorek.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby przygotować smakowite i ładne ciasteczka, niezbędne jest zebranie składników dobrej jakości, w tym:
    * 180 g masła,
    * 70 g cukru pudru,
    * 1 i 1/3 szklanki mąki,
    * 1 żółtko,
    * 1 cytryna,
    * 1 tabliczka czekolady,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Masło – w temperaturze pokojowej – przełożyć do miski. Dodać cukier puder i ucierać oba składniki, aż uzyska się bardzo puszystą masę. Im bardziej puszysta masa, tym lepszy, delikatniejszy smak ciasteczek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy masa osiągnie odpowiednią konsystencję, dodać do niej żółtko oraz 1 łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Miksować na średnich obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę, połączoną z solą. Można miksować przez cały czas, lecz pod koniec znacznie lepiej zagnieść je rękami.Owinąć ciasto folią i włożyć na 30 minut do lodówki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Chłodne ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy. Rozwałkować je na grubość maksymalnie 5 mm. Po uzyskaniu gładkiego, cienkiego placka przejść do wycinania ciastek, według odpowiedniego szablonu.Po wycięciu torebek herbacianych z ciasta przy pomocy słomki zrobić w każdej z nich wgłębienie w górnej części.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Ciasteczka piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.Czekoladę połamać na kawałki, prosto do miski. Roztopić nad gorącą parą w tzw. kąpieli wodnej. Upieczone ciasteczka do połowy zanurzać w czekoladzie, po czym pozostawić do wyschnięcia. Następnie przez zrobione wczesnej dziurki przewlec nitkę albo wstążkę, której koniec można ozdobić wykonanymi przez siebie etykietkami, np. w kształcie serduszek, żeby całość wyglądała jak prawdziwa torebka od herbaty.