Ciekawe naturalne barwniki do jajek

Opiekun artykułu: mag
Advertising
Ciekawe naturalne barwniki do jajek

Ciekawe naturalne barwniki do jajek

Gotowe barwniki do jajek są ładne i proste w użyciu. Dają dużo możliwości kolorystycznych, jednak uzyskanie bardzo intensywnej barwy nie jest proste i zazwyczaj udaje się tylko na białych jajkach. Inne uzyskują pastelowe odcienie, co nie każdemu przypada do gustu. Żeby osiągnąć bardziej naturalne kolory, a do tego bez chemii, warto skorzystać z naturalnych barwników.

Advertising
Advertising
  • Kolor brązowy

    Kolor brązowy

    Brązowy kolor jaj, powstały dzięki naturalnym barwnikom, jest bardzo popularny, ponieważ łatwy do uzyskania. Wystarczą łupiny cebuli, garnek z wodą oraz jajka gotowe do farbowania. Żeby uzyskać bardzo intensywny kolor, łupiny najlepiej najpierw namoczyć, zagotować – wtedy puszczą więcej soku – a dopiero po tym włożyć jajka i gotować je w brązowych łupinkach aż do uzyskania oczekiwanego koloru.

  • Kolor czerwony

    Otrzymanie czerwonego koloru na jajkach możliwe jest na dwa sposoby. Pierwszy to użycie łupin z czerwonej cebuli. Drugi – użycie liści hibiskusa. Podobnie jak w przypadku łupin cebuli, należy ugotować jajka z dodatkiem kolorowych łupin lub płatków i czekać, aż nasiąkną odpowiednim kolorem.

  • Kolor różowy

    Ładny, różowy kolor jajek można uzyskać dzięki burakom. Żeby skorupka dobrze nasiąkła ich kolorem, należy zetrzeć je na tarce lub pokroić na drobne kawałki i wrzucić do garnka z wodą. Przed włożeniem jajek można je lekko podgrzać. Następnie dodać jajka i gotować do uzyskania intensywnie różowych jajek lub delikatnego różu. Podobnie działa żurawina, jednak daje ona zdecydowanie jaśniejszą różową barwę.

  • Kolor żółty

    Kolor żółty

    Dzięki naturalnym barwnikom możliwe jest uzyskanie nawet takiego koloru, jak żółty. Zawdzięczać można to przyprawom. Kurkuma oraz curry są w stanie zabarwić skorupki na żółto. Do wody należy dodać 1 opakowanie lub więcej, jeśli garnek jest duży, wybranej przyprawy. Podgrzać, włożyć jajka, a następnie gotować je przez 30 minut, aż do uzyskania przez nie żółtego koloru.

  • Kolor pomarańczowy

    Kolor pomarańczowy

    Uzyskanie pomarańczowego koloru jajek jest możliwe dzięki dyni lub marchewce. Wybrany produkt należy pokroić na drobne kawałki, po czym włożyć do wody razem z jajkami. Gotować 30 – 40 minut, aż jajka przybiorą oczekiwaną barwę.

  • Kolor czarny

    Kolor czarny

    Ciekawym kolorem, jaki można nadać jajkom, jest czerń. Uzyskanie jej jest możliwe dzięki ugotowaniu jajek w korze dębu lub z szyszkami olchy. W czasie gotowania przez 40 – 50 minut jajka nabiorą głębokiej, czarnej barwy, która będzie wyróżniać się wśród innych.

Popularne tagi
  • jedwab
  • tradycyjne pisanki
  • rękodzieło
  • niedzielna wycieczka
  • pochodzenie śmingusa-dyngusa
  • kolorowa parasolka
  • przygotowanie polowania na pisanki
  • przepis na pączki
  • metoda ozdabiania pisanek
  • skorupki jaj
  • sposób wykonania jajka z cekinów
  • sposoby przygotowania pisanek
  • składniki spożywcze
  • wydrapywanie koloru
  • składanie ciasta