Zielone paluchy czarownicy – jak je upiec?

Opiekun artykułu: aqatua
Advertising
Zielone paluchy czarownicy – jak je upiec?

Zielone paluchy czarownicy – jak je upiec?

Porządny gospodarz halloweenowego przyjęcia musi postraszyć gości. Straszyć mogą nie tylko dekoracje, lecz również słodkości na stole. Zielone paluchy czarownicy to jeden z najlepszych sposobów, żeby biesiadnicy zastanowili się, co tak naprawdę jedzą. Poniżej podajemy podpowiedzi, jak je wykonać.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Żeby przyrządzić paluchy czarownicy, potrzebne są odpowiednie składniki, dobre i świeże. Wśród nich znajdują się:
    * 32 migdały,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 2 szklanki mąki,
    * 8 łyżek masła,
    * 2 łyżki barwnika spożywczego, czerwonego,
    * 5 łyżek cukru,
    * 1 jajko,
    * 1 żółtko,
    * zielony barwnik spożywczy,
    * białko (do smarowania).

  • Krok pierwszy

    Migdały pozbawić skórki poprzez namoczenie ich na 10 minut w ciepłej wodzie. Skórka sama odejdzie.Przekroić wszystkie orzechy na pół, a następnie każdą połówkę pomalować czerwonym barwnikiem spożywczym, pozostawić do wyschnięcia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Masło i cukier wrzucić do jednej miski. Zmiksować na puszystą masę, po czym dodać do niej żółtko, jajko i sól. Można wlać kilka kropel esencji migdałowej. Wszystko razem mieszać na średnich obrotach.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Powoli dodawać mąkę, nie przestając miksować składników, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać zielony barwnik i nadal mieszać. Następnie owinąć ciasto w folię i pozostawić na 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie podzielić ciasto na 32 kawałki. Uformować z nich podłużne ciastka długości palca. W jedną z części wbić po 1 połówce migdała, jako paznokieć, a na środku zrobić delikatne nacięcia, takie, jakie posiadają prawdziwe palce.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Układać paluchy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować każdy paluch białkiem, po czym włożyć blaszkę do pieca na 15 minut. Piec powinien być nagrzany do temperatury 190 stopni Celsjusza.Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia, a następnie układać na talerzu i podawać.