W jaki sposób uniknąć świątecznego przejedzenia?
W jaki sposób uniknąć świątecznego przejedzenia?
Święta to piękny czas, jednak ciężki dla żołądka. Ilość potraw, zarówno obiadowych, jak i deserów, znacznie przekracza naturalną dawkę spożywaną przez człowieka. Z tego powodu już w czasie świętowania pojawiają się nieprzyjemne objawy przejedzenia, ból brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości, a w najpoważniejszych przypadkach – wymioty lub biegunka. Aby świąt nie spędzić w toalecie ani w towarzystwie tabletek przeciwbólowych, warto przestrzegać pewnych zasad.
Przygotowanie do jedzenia
Zanim rozpocznie się degustację potraw specjalnie przygotowanych na Boże Narodzenie, najlepiej przygotować do tego żołądek. Oznacza to, że 2 – 3 dni przed świętami warto przejść na dietę lekkostrawną, która nie będzie obciążać układu pokarmowego i zmniejszy jego ochotę na jedzenie. Dzięki temu w czasie świąt łatwiej będzie zjeść mniejsze porcje, a dodatkowo żołądek nie będzie domagał się jedzenia zbyt szybko.
Bez głodzenia się
W dzień wigilijny wiele osób praktykuje głodówkę, licząc, że dzięki temu zasiądą do kolacji pełni apetytu. Gospodyni domowe często nie pozwalają tego dnia podjadać niczego z kuchni. Oba sposoby nie są skuteczne. Wygłodzony układ pokarmowy będzie chciał wieczorem pochłonąć o wiele więcej, a do tego o wiele szybciej. Powoduje to problemy z trawieniem, gdyż razem z pokarmem można nałykać się zbyt wiele powietrza, co powoduje zgagę i czkawkę. Dodatkowo, głodówka jest jedną z przyczyn tycia. Organizm, obawiając się długotrwałego głodu, zaczyna magazynować, odkładając dodatkowy tłuszcz na brzuchu, biodrach oraz udach.
Małe porcje
Przekonanie, że w czasie wigilijnej kolacji należy spróbować każdego dania, nadal pokutuje w większości domów. Można to zrobić, jednak trzeba pamiętać o zachowaniu rozsądku i umiaru. Wystarczy spróbować tylko trochę z każdego dania. Dopełni się dzięki temu tradycji, posmakuje wszystkiego, co przygotowała gospodyni, a jednocześnie nie pojawi się uczucie przejedzenia. Niezależnie od tego, czy spożywa się kolację w domu, czy u kogoś, nie należy bać się odmówić dokładki dania lub powiedzieć, że zjadło się dostatecznie dużo.
Bez pośpiechu
Kolacja świąteczna jest wyjątkowa, trzeba ją odpowiednio celebrować. Oznacza to, że nie należy śpieszyć się i jeść, jak gdyby za chwilę potrawy miały zniknąć ze stołu. Mózg dopiero po 15 minutach rejestruje, że jedzenie trafiło do żołądka. Warto dać sobie taki czas i jeść powoli, rozmawiać z współbiesiadnikami, degustować potrawy, delektować się chwilą spędzaną z najbliższymi, a nie jedzeniem na czas, w myśl „kto szybciej i więcej, ten wygrywa”.