W jaki sposób uniknąć świątecznego przejedzenia?

Opiekun artykułu: katja
Advertising
W jaki sposób uniknąć świątecznego przejedzenia?

W jaki sposób uniknąć świątecznego przejedzenia?

Święta to piękny czas, jednak ciężki dla żołądka. Ilość potraw, zarówno obiadowych, jak i deserów, znacznie przekracza naturalną dawkę spożywaną przez człowieka. Z tego powodu już w czasie świętowania pojawiają się nieprzyjemne objawy przejedzenia, ból brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości, a w najpoważniejszych przypadkach – wymioty lub biegunka. Aby świąt nie spędzić w toalecie ani w towarzystwie tabletek przeciwbólowych, warto przestrzegać pewnych zasad.

Advertising
Advertising
  • Przygotowanie do jedzenia

    Przygotowanie do jedzenia

    Zanim rozpocznie się degustację potraw specjalnie przygotowanych na Boże Narodzenie, najlepiej przygotować do tego żołądek. Oznacza to, że 2 – 3 dni przed świętami warto przejść na dietę lekkostrawną, która nie będzie obciążać układu pokarmowego i zmniejszy jego ochotę na jedzenie. Dzięki temu w czasie świąt łatwiej będzie zjeść mniejsze porcje, a dodatkowo żołądek nie będzie domagał się jedzenia zbyt szybko.

  • Bez głodzenia się

    Bez głodzenia się

    W dzień wigilijny wiele osób praktykuje głodówkę, licząc, że dzięki temu zasiądą do kolacji pełni apetytu. Gospodyni domowe często nie pozwalają tego dnia podjadać niczego z kuchni. Oba sposoby nie są skuteczne. Wygłodzony układ pokarmowy będzie chciał wieczorem pochłonąć o wiele więcej, a do tego o wiele szybciej. Powoduje to problemy z trawieniem, gdyż razem z pokarmem można nałykać się zbyt wiele powietrza, co powoduje zgagę i czkawkę. Dodatkowo, głodówka jest jedną z przyczyn tycia. Organizm, obawiając się długotrwałego głodu, zaczyna magazynować, odkładając dodatkowy tłuszcz na brzuchu, biodrach oraz udach.

  • Małe porcje

    Małe porcje

    Przekonanie, że w czasie wigilijnej kolacji należy spróbować każdego dania, nadal pokutuje w większości domów. Można to zrobić, jednak trzeba pamiętać o zachowaniu rozsądku i umiaru. Wystarczy spróbować tylko trochę z każdego dania. Dopełni się dzięki temu tradycji, posmakuje wszystkiego, co przygotowała gospodyni, a jednocześnie nie pojawi się uczucie przejedzenia. Niezależnie od tego, czy spożywa się kolację w domu, czy u kogoś, nie należy bać się odmówić dokładki dania lub powiedzieć, że zjadło się dostatecznie dużo.

  • Bez pośpiechu

    Bez pośpiechu

    Kolacja świąteczna jest wyjątkowa, trzeba ją odpowiednio celebrować. Oznacza to, że nie należy śpieszyć się i jeść, jak gdyby za chwilę potrawy miały zniknąć ze stołu. Mózg dopiero po 15 minutach rejestruje, że jedzenie trafiło do żołądka. Warto dać sobie taki czas i jeść powoli, rozmawiać z współbiesiadnikami, degustować potrawy, delektować się chwilą spędzaną z najbliższymi, a nie jedzeniem na czas, w myśl „kto szybciej i więcej, ten wygrywa”.

Popularne tagi
  • podgrzewacz
  • ozdabianie prezentów
  • jak udekorować styropianowy stożek
  • czas wyrabiania masy solnej
  • podarek
  • zielony barwnik
  • co kupić mężczyźnie
  • gwiazda
  • prezenty dla kobiet
  • świętowanie mikołajek
  • obchody dnia ryby
  • proszek do pieczenia
  • jabłka
  • aromat kawowy
  • mikołajki