Truskawki w czekoladzie – deser dla taty
Truskawki w czekoladzie – deser dla taty
Ojcowie to nieraz niezwykłe łasuchy. Ciasta, ciasteczka, wszystko to potrafią zjeść z przyjemnością. Warto wziąć to pod uwagę, przygotowując prezent na Dzień Ojca i zamiast kartki z życzeniami lub krawatu, przyrządzić tacie truskawki z czekoladą – słodko i zdrowo.
Truskawki i miks czekoladowy
Jeżeli ojciec lubi każdy rodzaj czekolady, można zaskoczyć go czekoladowym miksem połączonym z truskawkami. Do wykonania takiego podwieczorku potrzebne są:
* 3/4 kg truskawek,
* 1/4 kostki masła,
* 2 łyżki skórki pomarańczowej,
* 15 g gorzkiej czekolady,
* 15 g białej czekolady.
Truskawki umyć. Nie odrywać szypułek. Czekoladę gorzką połamać na kawałki, wrzucić do rondelka i roztopić na parze. Dodać 1 łyżkę skórki pomarańczowej i 1/2 z przygotowanej kostki masła. Wymieszać wszystko. Moczyć jedną stronę truskawek w czekoladzie i odkładać. Włożyć do lodówki i poczekać, aż czekolada stwardnieje. Powtórzyć to samo z czekoladą białą. Tak przygotowane kolorowe truskawki podawać w Dniu Ojca lub zapakować do ozdobnego pudełka.Truskawki w gorzkiej czekoladzie
Dla wielbicieli gorzkiej czekolady dobrym pomysłem będą truskawki w takiej polewie. Ich przygotowanie wymaga:
* 1/2 kg truskawek,
* 25 g masła,
* 100 g czekolady gorzkiej.
Żeby smak był wyrazisty, czekolada powinna mieć przynajmniej 70% kakao. Połamać ją lub zetrzeć na kawałki prosto do rondelka. Postawić go nad parą i rozpuścić czekoladę. Dodać masło i mieszając, roztapiać aż do połączenia się obu składników w jedno. Następnie ostudzić i w niezbyt gorącej czekoladzie maczać umyte truskawki, trzymając je za szypułki. Dla dodania im smaku warto obtoczyć je jeszcze w wiórkach kokosowych albo orzechach.Truskawki kolorowe
Skoro Dzień Ojca to święto rodzinne, warto je urozmaicić dobrym podwieczorkiem. Słodkie truskawki z czekoladą dobrze się do tego nadają. Przyrządzenie truskawek wymaga zebrania:
* 1/2 kg dorodnych truskawek,
* 100 g mlecznej czekolady,
* 15 g masła,
* 1 opakowania posypki kolorowej.
Owoce umyć, nie odrywać szypułek. Czekoladę pokruszyć do rondelka i zacząć topić nad parą. Dodać masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się oraz połączenia obu składników. W przygotowanej mieszance moczyć truskawki i od razu wkładać je do przygotowanej posypki, żeby były ładne i kolorowe. Podawać i cieszyć się smakiem.