Sposoby czyszczenia blachy z piekarnika

Opiekun artykułu: kornelia
Advertising
Sposoby czyszczenia blachy z piekarnika

Sposoby czyszczenia blachy z piekarnika

Piekarnik jest jednym z najczęściej używanych sprzętów domowych. Tym samym często ulega zabrudzeniom oraz przesiąka różnymi zapachami, przez które potrawy przestają smakować tak dobrze, jak powinny. Aby uniknąć nadmiaru zapachów oraz grubego osadu, należy regularnie czyścić piekarnik.

Advertising
Advertising
  • Metoda z pianą

    Metoda z pianą

    Pierwszym etapem tej metody jest rozgrzanie piekarnika do 50 – 60 stopni Celsjusza. Najlepiej zrobić to wieczorem, ponieważ blacha będzie musiała zostać obłożona specyfikiem na całą noc. Do jego wykonania niezbędna jest duża miska, 1 torebka sody oczyszczonej, 1 szklanka płynu do mycia naczyń, 3/4 szklanki octu. Wszystko należy wymieszać ze sobą, uważając na powstały efekt, czyli mocne spienienie, które będzie wyglądało niczym z eksperymentu naukowego. Po przygotowaniu mieszanki można wyłączyć piekarnik, a następnie pędzlem nałożyć ją na blachę oraz całą powierzchnię piekarnika. Zostawić na noc. Po całej nocy blachę umyć pod wodą, a z wnętrza piekarnika zetrzeć wszystko wilgotną gąbką. Następnie włączyć piekarnik i nagrzać do 150 stopni Celsjusza, aby wszystko zostało dokładnie wysuszone.

  • Soda i woda

    Soda i woda

    Soda oczyszczona oraz woda utleniona są dobrym specyfikiem do czyszczenia zabrudzonych blach z piekarnika. Aby skutecznie czyścić, trzeba przygotować pastę z 3 łyżkami sody oczyszczonej, 1/2 szklanki wody utlenionej, 1/2 szklanki wody. Ze składników powinna postać gładka pasta, więc jeśli jest ona zbyt wodnista, należy dodać więcej wody. Powstałą pastę nakłada się na zabrudzoną blachę i pozostawia na 30 minut. Po tym czasie miękką gąbką można zacząć ścierać zabrudzenia. W wyniku lekko żrącego działania sody i wody utlenionej zabrudzenia powinny szybko znikać. Po usunięciu wszystkich można przemyć blachę wodą i ponownie włożyć do piekarnika.

  • Czyszczenie solą

    Czyszczenie solą

    Sól kuchenna bywa przydatna nie tylko do doprawiania jedzenia, ale również do czyszczenia sprzętów domowych. W przypadku blachy wystarczy posypać ją dużą ilością soli i pozostawić na 30 minut, pozwalając działać jej żrącym właściwościom, albo podgrzać w temperaturze 100 stopni Celsjusza aż do momentu, kiedy sól zbrązowieje. Następnym krokiem jest przetarcie zabrudzeń papierowym ręcznikiem. Powinny szybko i same odchodzić od metalowych części, ale po wyczyszczeniu ich ręcznikiem lepiej umyć całą powierzchnię pod bieżącą wodą.

  • Sól i kwasek

    Sól i kwasek

    Często stosowanym środkiem do czyszczenia jest kwasek cytrynowy. Nadaje się on idealnie do oczyszczania z osadu czajników elektrycznych oraz zlewów. Można go również wykorzystać do usuwania brudu z blachy z piekarnika. Skuteczniej działa w połączeniu z sodą. W zależności od stopnia zabrudzenia można wykorzystać 1 lub 2 torebki kwasku cytrynowego oraz 1 łyżeczkę soli. Całość rozprowadza się po blasze i pozostawia na 30 minut.. Kolejnym etapem jest czyszczenie blachy gąbką z twardą częścią, która pozwoli szybko zetrzeć zabrudzenia, jednocześnie nie niszcząc powierzchni.

Popularne tagi
  • plamy z dezodorantu
  • skrobaczka
  • woda z amoniakiem
  • nalepki
  • jak oczyścić odzież z sierści
  • jak utrzymać porządek w mieszkaniu
  • odświeżanie mebli
  • wełniana spódnica
  • czyszczenie obuwia
  • jak umyć szyby w regale
  • pranie na sucho
  • rolki do ubrań
  • usuwanie plam z krwi
  • łazienka
  • firanka makaron