Smaczne jajka marynowane na wielkanocny stół
Smaczne jajka marynowane na wielkanocny stół
Żeby na świątecznym stole nie pojawiły się jajka tylko w postaci pisanek, dobrze jest poznać inne pomysły na ich przygotowanie. Popularną opcją są jajka nadziewane, lecz nie tylko one. Marynowane jajka to wciąż rzadkie danie wielkanocne, jednak warto wprowadzić nową tradycję i podać je w tym roku jako miłą odmianę dla całej rodziny. Oto prosty przepis na ich wykonanie.
Potrzebne składniki spożywcze
Podstawą przyrządzenia smacznych jajek marynowanych są odpowiednie składniki. Muszą się pomiędzy nimi znaleźć:
* 10 jaj,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 3 łyżki miodu,
* 1/4 szklanki octu winnego czerwonego,
* 1/2 szklanki octu balsamicznego,
* 1,5 szklanki wody,
* 1 cebula czerwona,
* 3 liście laurowe,
* 2 ziarna pieprzu.
Poza produktami spożywczymi niezbędne jest również przygotowanie słoika do przechowywania przekąski.Krok pierwszy
Wszystkie jajka ugotować na twardo. Wystudzić, a następnie obrać ze skorupek. Podczas obierania konieczne jest uważanie, żeby nie uszkodzić białka. Jeśli jajka mają być podane na świąteczny stół, powinny wyglądać nienagannie.
Krok drugi
Do garnka wlać wodę, ocet winny, ocet balsamiczny, dodać miód oraz sól i wszystko wymieszać. Garnek postawić na piecu i podgrzewać na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia.W czasie kiedy zalewa będzie się gotować, obrać z łupinek cebulę i pokroić ją w tzw. piórka.
Krok trzeci
Słoik umyć gorącą wodą, a następnie włożyć do niego cebulę, liście laurowe, ziarna pieprzu, a następnie jajka. Całość zalać zalewą i zakręcić. Wstawić do lodówki na 5 – 6 dni. Od czasu do czasu można zamieszać jajka, żeby zabarwiały się równomiernie.Po wyznaczonym czasie marynowania jajka są gotowe do podawania.