Jak przygotować pyszne pączki z różą?

Opiekun artykułu: kukiz
Advertising
Jak przygotować pyszne pączki z różą?

Jak przygotować pyszne pączki z różą?

Gdy zbliża się tłusty czwartek, warto pomyśleć o przygotowaniu na ten dzień pysznych domowych pączków. Trudno nie skusić się na tradycyjne pączki nadziewane konfiturą z róży. Jak przygotować takie specjały, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

60 deko mąki

jedna szklanka mleka

pół kostki masła

2 całe jajka

8 żółtek

8 deko cukru

kieliszek araku lub rumu

pięć deko drożdży

jedna szklanka konfitury z róży,

szczypta soli,

pół łyżeczki otartej skórki z cytryny,

jeden kg smalcu do smażenia,

pół szklanki cukru pudru (do obsypania),

Na lukier:

25 deko cukru pudru,

trzy łyżki słodkiej śmietanki,

dwie łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej.

  • Pączki z różą – krok pierwszy

    Pączki z różą – krok pierwszy

    Wlewamy do naczynia szklankę mleka, dodajemy łyżeczkę cukru oraz dwie łyżeczki mąki i pięć deko drożdży. Starannie rozcieramy i odstawiamy, by drożdże wyrosły.

  • Pączki z różą – krok drugi

    Pączki z różą – krok drugi

    Rozcieramy żółtka oraz jaja z resztą cukru i masłem. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak lub rum oraz startą skórkę z cytryny. Starannie wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.

  • Pączki z różą – krok trzeci

    Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy małe kawałki i formujemy pączki. Układamy je na stolnicy i nadziewamy konfiturami za pomocą szprycy kuchennej. Ponieważ pączki jeszcze urosną, nie należy kłaść ich zbyt blisko siebie. Aby ciasto nie przylegało do dłoni, obsypujemy je mąką.

  • Pączki z różą – krok czwarty

    W dużym rondlu rozgrzewamy smalec. Gdy będzie już dobrze rozgrzany, możemy smażyć pączki. Należy je co chwilę odwracać, aż usmażą się po obu stronach na złoty kolor. Nie powinno się smażyć pączków na zbyt chłodnym tłuszczu, bo dużo go wtedy wchłaniają.

  • Pączki z różą – krok piąty

    Usmażone pączki układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Ręcznik należy często zmieniać.

  • Pączki z różą – krok szósty

    Teraz przystępujemy do przygotowania lukru. Cukier puder ucieramy z trzema łyżkami słodkiej śmietanki, aż uzyskamy gładką, gęstą masę. Dodajemy dwie łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej i mieszamy.

  • Pączki z różą – krok siódmy

    Pączki z różą – krok siódmy

    Pączki posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej, gdy są jeszcze gorące. Do nakładania lukru używamy łyżeczki, żeby równo pokryć pączki polewą.

Popularne tagi
  • naturalny barwnik
  • modelowanie sylwetki
  • papierowe jajko
  • zajączek czekoladowy
  • galaretka truskawkowa
  • serwetka wielkanocna
  • pomysł na pisankę
  • pisanki ozdobne
  • barwnik naturalny
  • papier dekoracyjny
  • mazurek
  • chrzan wielkanocny
  • rady dotyczące faworków
  • składniki na faworki
  • pączki z galaretką