Jak przygotować zdrowe wypieki na tłusty czwartek?

Opiekun artykułu: samy
Advertising
Jak przygotować zdrowe wypieki na tłusty czwartek?

Jak przygotować zdrowe wypieki na tłusty czwartek?

Tłusty czwartek to dzień, kiedy zgodnie z tradycją delektujemy się pysznymi faworkami, oponkami i pączkami, a te wypieki mają to do siebie, że są, niestety, bardzo kaloryczne. Można jednak sięgnąć po przepisy może nie tak tradycyjne, ale za to znacznie zdrowsze. Jak przygotować zdrowe i mało kaloryczne wypieki na tłusty czwartek, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
  • Faworki z mąki pełnoziarnistej

    Faworki z mąki pełnoziarnistej

    Faworki to prawdziwa „bomba kaloryczna” – zawierają białą mąkę i cukier, czyli takie węglowodany, których w zdrowej diecie należy raczej unikać. Wystarczy jednak użyć innych składników, by faworki były znacznie zdrowsze. Wystarczy użyć mąki żytniej i pełnoziarnistej zamiast białej oraz zastąpić cukier naturalnym słodzikiem – stewią.Na porcję faworków potrzebujemy następujących składników:
    * jedna szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej;
    * półtorej szklanki mąki żytniej;
    * jedna łyżeczka proszku do pieczenia;
    * jedno żółtko;
    * półtorej łyżki stewii;
    * 130 g jogurtu naturalnego.
    Oba rodzaje mąki wysypujemy na stolnicę i mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia, żółtko, stewię i jogurt i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i nie przyklejać się do dłoni. Po wyrobieniu kulę ciasta należy dokładnie wyklepać wałkiem, aby wbić do masy powietrze, dzięki czemu faworki będą bardziej kruche. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko i tniemy na prostokąty o rozmiarach mniej więcej 4 x 10 cm. W każdym robimy pośrodku nożem podłużne nacięcie, przez które przeciągniemy krótszy koniec, by uzyskać właściwy kształt faworka. Faworki układamy na blasze wykładanej papierem i pieczemy 10 – 15 minut w temperaturze 170 stopni. Można je obsypać niewielką ilością cukru pudru.

  • Pączki pieczone w piekarniku

    Pączki pieczone w piekarniku

    Drożdże rozcieramy w naczyniu z dodatkiem łyżki cukru i dodajemy dwie łyżki wody. Na stolnicę wysypujemy dwie szklanki przesianej mąki, a następnie dodajemy dwie łyżki cukru, dwa jajka, pół kostki masła, cukier wanilinowy (opakowanie), szczyptę soli, szczyptę cynamonu w proszku oraz startą skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy drożdże i ponownie zagniatamy. Kiedy ciasto jest już gotowe, odrywamy małe kawałki, wkładamy do środka nadzienie (na przykład dżem niskosłodzony) i formujemy kulki. Pączki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem (nie za blisko siebie, bo urosną) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią.

  • Zdrowe oponki z siemieniem lnianym

    Zdrowe oponki z siemieniem lnianym

    Na porcję potrzebujemy następujących składników:
    * 50 g chudego twarogu;
    * jedno jajko;
    * cztery łyżki mąki kukurydzianej;
    * jedna łyżka mąki pszennej;
    * trzy łyżki oliwy z oliwek;
    * pół łyżeczki sody oczyszczonej;
    * siemię lniane mielone o smaku pomarańczowym lub cytrynowym;
    * odrobina jogurtu naturalnego.
    Mieszamy twaróg z jajkiem oraz jogurtem. Mąkę pszenną, kukurydzianą i sodę mieszamy, po czym stopniowo dodajemy do twarogu i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy trochę jogurtu. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około pół centymetra i posypujemy siemieniem lnianym. Wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki, a następnie używając mniejszego naczynka, wycinamy otworki wewnątrz oponek. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy po dwóch stronach na złoty kolor.