Przepis na czekoladową maseczkę do twarzy
Przepis na czekoladową maseczkę do twarzy
Czasem lubimy się porozpieszczać i poczuć, jak w profesjonalnym salonie SPA. Z pewnością pomoże nam w tym maseczka przyrządzona na bazie kakao, głównego składnika czekolady. Zapach tej maseczki sprawi, że odprężymy się, poczujemy dopieszczone i zadowolone ze swojej cery. Dodatkowo, dzięki zawartości innych składników, skutecznie nawilżysz i pozytywnie wpłyniesz na kondycję skóry swojej twarzy. Pamiętaj także, iż gdy wykonujesz domowe zabiegi za pomocą samodzielnie przygotowanych kosmetyków, masz pewność, że nie zaszkodzą ci one, pod warunkiem, że nie masz na żaden składnik alergii. Miłego relaksu!
Jeśli efekty maseczki spodobają ci się, powinnaś je podtrzymywać i wykonywać ten relaksujący zabieg raz w tygodniu.
Wykonywanie maseczki
Płatki owsiane wsyp do miski plastikowej – wybierz taką, która będzie ci służyć właśnie do mieszania kosmetyków domowej roboty. Następnie dorzuć kakao, jogurt grecki, miód oraz twaróg. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli konsystencja będzie zbyt zbita i klejąca się, dodaj trochę jogurtu, a jeśli zbyt lejąca się, to miodu. Pamiętaj, aby użyć prawdziwego miodu z pasieki, a nie tego sztucznego, gdyż może cię on uczulić. Poza tym nie ma on żadnych nawilżających właściwości.
Nakładanie maseczki
Maseczkę możesz nałożyć na całą twarz lub tylko na te części, które potrzebują wzmożonej pielęgnacji oraz nawilżenia.
Czas
Maseczkę trzymaj na twarzy przez około 10 – 15 minut. Gdybyś wcześniej poczuła pieczenie, dyskomfort lub swędzenie, to od razu zmyj maseczkę. Przez ten czas możesz się zrelaksować, kładąc sobie na przykład plastry świeżego ogórka na oczy.
Zmywanie
Maseczkę zmyj letnią wodą. Pamiętaj, aby w trakcie zmywania nie pocierać twarzy, gdyż płatki owsiane mogą spowodować zadrapania. Po zabiegu wklep krem nawilżający.