Jak przygotować wodę różaną?

Opiekun artykułu: aretafct
Advertising
Jak przygotować wodę różaną?

Jak przygotować wodę różaną?

Woda różana to jeden z popularniejszych środków kosmetycznych. Ostatnimi czasy robi ona niespotykaną karierę. Można ją z powodzeniem zakupić w sklepach kosmetycznych, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych, lub zrobić samodzielnie. Nie jest to trudne, więc warto poświęcić trochę czasu i mieć w domu buteleczkę bardzo przydatnego kosmetyku.

Advertising
Advertising
  • Składniki na wodę różaną

    Składniki na wodę różaną

    Przygotowanie wody różanej nie jest bardzo skomplikowanym procesem. Można powiedzieć, że woda robi się sama, jednak trzeba do tego zebrać dobre składnik. Są to przede wszystkim:
    * 25 dag płatków różanych,
    * 1 l wody,
    * 1 cytryna.
    Dodatkowo trzeba zaopatrzyć się w:
    * kawałek bawełnianego materiału,
    * lniany sznurek,
    * szklaną wazę,
    * słoik.

  • Krok pierwszy

    Dla jakości wody różanej nie ma znaczenia kolor płatków róż. Może być różowy, biały, czerwony, w zależności od tego, do jakich ma się dostęp. Najlepiej, żeby były świeże i rosły w miejscu położonym z dala od ruchliwych dróg.Wszystkie płatki wsypać do sitka, a następnie bardzo dokładnie przepłukać pod strumieniem zimnej, a nawet lodowatej wody.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Opłukane wodą płatki przełożyć do woreczka bawełnianego i związać go sznurkiem, ewentualnie może być tasiemka lub wstążka. Ważne, żeby materiał nie zaczął się rozchylać zaraz po związaniu. Wykonaną sakiewkę ułożyć na samym dnie szklanej wazy  i zalać 1 litrem wrzątku. Najlepiej jednak pilnować, żeby woda nie sięgała za wysoko ponad płatki róż, gdyż wtedy woda będzie mniej intensywna.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Naczynie z płatkami róż zakryć szczelnie folią aluminiową i pozostawić w chłodnym miejscu na całą noc.Następnego dnia przecedzić wodę różaną do słoika. Z płatków odcisnąć wodę przez ściereczkę bawełnianą, po czym płatki wyrzucić. Umyć cytrynę i wycisnąć z niej sok prosto do słoika. Zamieszać lekko, żeby składniki połączyły się ze sobą – i gotowe. Ze względu na wykonanie bez żadnych konserwantów czas przydatności preparatu to 2 tygodnie. Dla pewności warto trzymać wodę w lodówce, będzie wtedy miło schłodzona.

Popularne tagi
  • ciało
  • maska do twarzy
  • maseczka z pomarańczy i zielonej glinki
  • olej kokosowy
  • przydatna maseczka
  • żółtko
  • blizny
  • maseczka bananowa
  • witamina a
  • maseczka domowa
  • cebula na trądzik
  • płatki owsiane
  • włosy
  • maseczka z płatków owsianych
  • problemy z włosami