Krwawe oczy na halloweenowy obiad – jak zrobić?

Opiekun artykułu: funia
Advertising
Krwawe oczy na halloweenowy obiad – jak zrobić?

Krwawe oczy na halloweenowy obiad – jak zrobić?

Świętowanie Halloween można zacząć wcześnie, nie dopiero wieczorem, kiedy zapadnie zmrok. Już na obiad można podać zaskakujące i przerażające danie o nazwie „krwawe oczy”. Chociaż jest smaczne, potrafi budzić niepewność, ponieważ z talerza spoglądają na jedzącego niewielkie oczka, budząc lekki dreszczyk. Oto podpowiedź, w jaki sposób szybko je wykonać.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie pysznego dania, które patrzy na gości, nie jest trudne, pod warunkiem że przygotuje się odpowiednie składniki, czyli:
    * 1 kg mięsa mielonego,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 1/2 szklanki bułki tartej,
    * 3/4 szklanki parmezanu,
    * 1 szklankę przecieru pomidorowego,
    * 1,5 szklanki wody,
    * 1 jajko,
    * 1 łyżeczkę papryki mielonej,
    * 1 łyżeczkę koperku,
    * oregano,
    * tymianek,
    * czosnek mielony,
    * cebula suszona,
    * pieprz,
    * sól,
    * 1 słoik czarnych oliwek bez pestek.

  • Krok pierwszy

    Do dużej miski przełożyć mięso mielone. Wbić jajko, wlać mleko, wsypać bułkę tartą, 1/2 szklanki startego parmezanu oraz przyprawy: oregano, koperek, czosnek, cebulę, pieprz, sól. Wymieszać wszystko na jednolitą masę, z której będzie można formować pulpety.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W osobnym naczyniu – może być garnek – zmieszać ze sobą koncentrat pomidorowy, paprykę mieloną, odrobinę koperku, wodę i pozostałą część parmezanu – będzie to sos do mięsnych oczu.Oliwki przekroić na pół – w poprzek – mają być okrągłe, a nie podłużne.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Skropić go oliwą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.Z przygotowanego mięsa mielonego formować kulki średniej wielkości. Spłaszczyć każdą delikatnie i układać na blasze. W środek każdego pulpeta wbić 1/2 oliwki. Gdy cała blacha będzie wypełniona, wsunąć ją do piekarnika. Piec 20 – 30 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Sos podgrzać, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Rozlać go na głębokich talerzach, a na sosie układać pulpety z oliwkami. Będą wyglądały jak oczy umaczane we krwi. Smacznego!