Jak zrobić zabawnego ducha w galaretce?
Jak zrobić zabawnego ducha w galaretce?
Halloweenowe przysmaki mogą być naprawdę zaskakujące i pasujące wyglądem do święta. Jednym z takich przysmaków są duszki w galaretce, które są szczególnie miłe dla dzieci. Jeżeli najmłodsi mają być na przyjęciu, warto zadbać o to, żeby mieli coś wyjątkowego na stole. Duszki do zjedzenia z pewnością zyskają uznanie. W poniższym artykule podpowiadamy, jak je zrobić.
Niezbędne składniki spożywcze
Do przygotowania smacznych duszków potrzebne będą odpowiednie składniki, przede wszystkim:
* 1 opakowanie pomarańczowej galaretki,
* kulki czekoladowe, małe,
* bita śmietana,
* słomka,
* taśma izolacyjna,
* wykałaczki,
* pucharki na deser.Krok pierwszy
Galaretkę przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Nie musi być koniecznie pomarańczowa w smaku, można wybrać także brzoskwiniową, w zależności od upodobań smakowych. Istotne jest, aby miała odpowiedni kolor.Po wykonaniu galaretki przelać ją do pucharków i pozostawić do powolnego tężenia.
Krok drugi
Przygotować bitą śmietanę. Powinna być w metalowym pojemniku. Zdjąć z niej nakrętkę, a następnie usunąć nakładkę, przez którą nakłada się bitą śmietanę. W jej miejsce przyczepić słomkę, przylepiając ją do tubki taśmą izolacyjną.
Krok trzeci
Kiedy galaretka będzie już ochłodzona, tężejąca, ale jeszcze nie całkiem zastygnięta, przejść do tworzenia podstawy duszka. Do pucharka wsunąć słomkę, na 1 cm głębokości od powierzchni galaretki. Po wykonaniu tego zacząć wciskać do galaretki bitą śmietanę. Zacznie ona wyglądać jak duszek utopiony w galaretce.
Krok czwarty
Przy pomocy wykałaczki wsunąć w śmietanę w galaretce czekoladowe kuleczki na oczy oraz usta ducha. Pozostawić galaretki do całkowitego stężenia, a gdy do tego dojdzie, podawać, ku radości zarówno najmłodszych, jak i starszych gości.