Jak zrobić zabawnego ducha w galaretce?

Opiekun artykułu: riczi
Advertising
Jak zrobić zabawnego ducha w galaretce?

Jak zrobić zabawnego ducha w galaretce?

Halloweenowe przysmaki mogą być naprawdę zaskakujące i pasujące wyglądem do święta. Jednym z takich przysmaków są duszki w galaretce, które są szczególnie miłe dla dzieci. Jeżeli najmłodsi mają być na przyjęciu, warto zadbać o to, żeby mieli coś wyjątkowego na stole. Duszki do zjedzenia z pewnością zyskają uznanie. W poniższym artykule podpowiadamy, jak je zrobić.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Do przygotowania smacznych duszków potrzebne będą odpowiednie składniki, przede wszystkim:
    * 1 opakowanie pomarańczowej galaretki,
    * kulki czekoladowe, małe,
    * bita śmietana,
    * słomka,
    * taśma izolacyjna,
    * wykałaczki,
    * pucharki na deser.

  • Krok pierwszy

    Galaretkę przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Nie musi być koniecznie pomarańczowa w smaku, można wybrać także brzoskwiniową, w zależności od upodobań smakowych. Istotne jest, aby miała odpowiedni kolor.Po wykonaniu galaretki przelać ją do pucharków i pozostawić do powolnego tężenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotować bitą śmietanę. Powinna być w metalowym pojemniku. Zdjąć z niej nakrętkę, a następnie usunąć nakładkę, przez którą nakłada się bitą śmietanę. W jej miejsce przyczepić słomkę, przylepiając ją do tubki taśmą izolacyjną.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy galaretka będzie już ochłodzona, tężejąca, ale jeszcze nie całkiem zastygnięta, przejść do tworzenia podstawy duszka. Do pucharka wsunąć słomkę, na 1 cm głębokości od powierzchni galaretki. Po wykonaniu tego zacząć wciskać do galaretki bitą śmietanę. Zacznie ona wyglądać jak duszek utopiony w galaretce.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Przy pomocy wykałaczki wsunąć w śmietanę w galaretce czekoladowe kuleczki na oczy oraz usta ducha. Pozostawić galaretki do całkowitego stężenia, a gdy do tego dojdzie, podawać, ku radości zarówno najmłodszych, jak i starszych gości.