Jak zrobić słodkie krówki z wiśniami i migdałami?
Jak zrobić słodkie krówki z wiśniami i migdałami?
Wielbiciele słodkiego znajdą w krówkach z wiśniami wszystko, co najlepsze. Aromat, ładny wygląd, a przede wszystkim niesamowitą słodycz smaku. Tak dobrego deseru nie kupi się nigdzie, co sprawia, że domowe krówki stanowią wspaniały podwieczorek oraz świetny pomysł na prezent, zwłaszcza na walentynki.
Jakich składników potrzeba?
Do wykonania smakowitych krówek potrzebne będą odpowiednie składniki. Zanim zacznie się wykonywać deser, trzeba przygotować:
* 340 g białej czekolady,
* 55 g masła,
* 2,5 szklanki cukru pudru,
* 3/4 szklanki wiśni do deserów,
* 2/3 szklanki mleka,
* 1/2 szklanki płatków migdałów,
* 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego.Krok pierwszy
Migdały rozsypać na blachę do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza i wsunąć do niego blaszkę. Prażyć migdały przez 5 – 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać, żeby nie przypiekły się za mocno.
Krok drugi
Formę do pieczenia ciast wyłożyć folią aluminiową – dno oraz brzegi – po czym odstawić na bok. Rondel o wysokich brzegach posmarować masłem i wsypać do niego cukier puder oraz masło. Zacząć ucierać, a następnie postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru całkowicie.
Krok trzeci
Cukrową mieszankę podgrzewać na ogniu 5 minut. W tym czasie posiekać lub połamać czekoladę na małe kawałki, po czym dodać je do mikstury w rondlu. Mieszać do momentu, aż masa stanie się jednolita, gładka i dość gęsta. Wtedy też dodać prażone migdały oraz pokrojone wiśnie do deserów i wyłączyć ogień pod rondlem. Ponownie zamieszać, topiąc dodatki w przyszłym deserze.
Krok czwarty
Gotową masę przelać do formy wyłożonej folią aluminiową. Rozsmarować ją po całej szerokości foremki i włożyć do lodówki na przynajmniej 6 godzin, aby dobrze stężała. Po tym czasie można zacząć krojenie masy na kwadraty, trójkąty, prostokąty.Jeżeli podejmie się decyzję o wykonaniu prezentu walentynkowego z krówki, warto wyciąć je foremką w kształcie serduszka i opakować w folię. Będą prezentowały się niczym słodycze prosto ze sklepu.