Czekoladowy afrodyzjak – fondue na walentynki
Czekoladowy afrodyzjak – fondue na walentynki
Czekolada od wieków uchodzi za afrodyzjak, który wzmacnia ochotę na seks, wspiera potencję oraz wspomaga produkcję endorfin, czyli hormonów szczęścia. W związku z tym czekoladowe fondue jest idealnym deserem do serwowania w czasie walentynkowej kolacji.
Składniki fondue
Dobre fondue wymaga przygotowania odpowiednich składników, dzięki którym będzie to rozkosz dla podniebienia oraz dla zmysłów. Wśród niezbędnych elementów znajdują się:
* 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
* 1 tabliczka mlecznej czekolady,
* 200 g śmietany kremówki,
* owoce: banany, truskawki, winogrona, kiwi, jabłko, brzoskwinie.
Jednak składniki to nie wszystko. Trzeba mieć również odpowiedni sprzęt, w którym będzie łatwo utrzymać czekoladę ciągle roztopioną oraz ciepłą. W wielu sklepach, w tym w sklepach z gospodarstwem domowym, można zakupić zestawy składające się z dużego porcelanowego kociołka, pod którym układa się podgrzewacz, oraz z czterech miseczek i widelczyków, dzięki którym można moczyć owoce w czekoladzie.Przygotowanie fondue
Przygotowanie masy do moczenia owoców jest bardzo proste. Jeżeli posiada się kociołek do fondue, można przygotować ją bezpośrednio w nim. Jeżeli nie, można rozpuszczać wszystko w kąpieli wodnej. Czekoladę, zarówno gorzką, jak i mleczną można pokroić lub połamać na mniejsze kawałki. Można ją również zetrzeć, żeby łatwiej się topiła. Do kociołka lub garnka wlewa się śmietankę i następnie stopniowo dodaje kawałki czekolady. Lepiej robić to stopniowo, ponieważ składniki łatwiej łączą się ze sobą. Gdy masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę śmietanki, jednak pamiętając, że masa nie powinna być zbyt lejąca się.
Przygotowanie owoców
Owoce do fondue należy najpierw umyć. Kiwi, banany, jabłka, nawet brzoskwinie należy obrać ze skórki, a następnie pokroić na kawałki. Mogą one być różnej grubości. Banany można pokroić na plasterki, podobnie jak kiwi, chociaż kiwi lepiej jada się jako kostki. Warto pamiętać, że owoce powinny mieć taką grubość, aby łatwo było je chwytać na widelczyki. Za cienkie będą spadały, obciążone czekoladą.
Podawanie fondue
Jeżeli przygotowywało się deser w kociołku, można podać na stół kociołek, widelczyki oraz miseczki z owocami. Jednak gdy przygotowywało się masę w garnku, wówczas można przelać ją do niewielkiej porcelanowej miseczki, położyć na większym talerzu, ułożyć wokół owoce i podać ukochanej osobie.