Jak zrobić ładnego filcowego kurczaka?

Opiekun artykułu: olkakomorowska
Advertising
Jak zrobić ładnego filcowego kurczaka?

Jak zrobić ładnego filcowego kurczaka?

Ozdoby z filcu to jeden z ciekawszych sposobów na zapewnienie świątecznego nastroju we własnym domu. Jajka z filcu, kwiaty, zajączki, to tylko jedne z możliwości. Ze względu na to, że wyrazistym symbolem świąt wielkanocnych są kurczaki wylęgające się z jajek, dobrze jest nimi ozdobić szafki oraz stół świąteczny. Z pewnością nadadzą pomieszczeniu wyjątkowego wyglądu. Zapraszamy do skorzystania z instrukcji!

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Żeby przygotować kurczaka z filcu, przyda się kilka konkretnych elementów. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
    * żółty filc,
    * pomarańczowy filc,
    * czarna nitka,
    * wata,
    * żółta mulina,
    * igła,
    * nożyczki,
    * szczypce.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Na początku należy pobrać szablon, powiększyć go i wydrukować, a następnie wyciąć wszystkie elementy wzdłuż linii.Największy szablon odrysować na żółtym filcu, mniejsze elementy, na skrzydełka, również odrysować i wyciąć z żółtego materiału, a kawałek na dziób kurczaka odrysować i wyciąć z pomarańczowego kawałka.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Dwa większe elementy przyłożyć do siebie. Z przodu kształtu wsunąć dziobek i zacząć zszywać kurczaczka muliną – od miejsca pod dzióbkiem. Zszyć grzbiet, część ogona, ale nie przeszywać na razie brzuszka zwierzaka, będzie potrzebny, żeby wypchać kurczaka.Wypełnić go watą albo puszkiem używanym do wypychania maskotek i zszyć brzuszek kurczaka do końca.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Do prawego i lewego boku kurczaka przyszyć skrzydełka, ale tylko od góry, dół można zostawić nie zszyty, żeby skrzydełka lekko się unosiły. Po ich przyszyciu wyciągnąć resztę żółtej muliny z igły, zamieniając ją na czarną. Przeszyć główkę kurczaka tak, aby stworzyć mu oczka. Gdy oczka pojawią się na główce filcowego zwierzątka, można uznać pracę za zakończoną.Jeżeli w czasie Wielkanocy podejmuje się gości na świątecznym śniadaniu, można zrobić tyle kurczaczków, ile osób zasiądzie przy stole i podarować każdemu w prezencie oraz na pamiątkę.