Jak zrobić dynię na Halloween?
Jak zrobić dynię na Halloween?
Wydrążona według własnego pomysłu i podświetlona dynia na Halloween jest niczym choinka w czas Bożego Narodzenia. Symbol tego święta obchodzonego szczególnie hucznie w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii możesz bez trudu wykonać samemu. Ciekawie zaprojektowana dynia przez jakiś czas będzie w Twoim domu pełniła funkcję nastrojowego lampionu. Kup dynię o w miarę regularnych kształtach oraz na tyle dużą, by swobodnie można było umieścić w niej świeczkę i zabierz się do dzieła.
Otwory, które zostały wycięte w dyni, jak również całą dynię posmaruj olejem spożywczym. Twoje dzieło nie straci przez dłuższy czas koloru i nie pomarszczy się.
Wycinanie otworu w dyni
Górną część dyni, tę z ogonkiem, odetnij płasko długim, ostrym nożem. Zacznij od wbicia go pod kątem 45 stopni. W odciętej części wytnij ze środka miąższ. Otwór w dyni powinien być takiej wielkości, by można było bez trudu włożyć do niego rękę.
Drążenie miąższu
Teraz przygotuj sobie dużą łyżkę do drążenia dyni. Ze środka dyni wyciągnij nią cały miąższ, który możesz zużyć do upieczenia dyniowego ciasta. Nie wyrzucaj pestek, upraż je na patelni i schrup w chłodny jesienny wieczór, oglądając telewizję.
Rysowanie twarzy
Na dyni narysuj flamastrem oczy, nos oraz buzię z kilkoma zębami. Ich kształt zależy tylko i wyłącznie od Twojej wyobraźni. Możesz również odrysować wzór od konkretnego szablonu, których sporo znajdziesz w sieci.
Jak odrysować szablon?
Aby dobrze odwzorować szablon na dyni, musisz dokładnie przykleić go do jej powierzchni. Zrób to za pomocą taśmy klejącej. Następnie końcówką cienkiego krzyżakowego śrubokrętu rób dziurki wzdłuż linii we wzorze, w odległości nie większej niż 5 mm. Następnie odklej taśmę klejącą i ściągnij wzór.
Wycinanie
Do wycinania kształtów w dyni najlepiej nadaje się mały nożyk do warzyw z ostrym końcem.
Nacieranie i oświetlanie dyni
Tak przygotowaną dynię możesz natrzeć korzennymi przyprawami, takimi jak cynamon czy gałka muszkatołowa. Palący się lampion będzie wydzielał aromatyczny zapach. Do środka dyni włóż świeczkę-podgrzewacz (w aluminiowym denku) i przykryj ją ściętą wcześniej górą.