Jak wykonać świąteczne śnieżynki na choinkę z masy solnej?

Opiekun artykułu: dzielnik
Advertising
Jak wykonać świąteczne śnieżynki na choinkę z masy solnej?

Jak wykonać świąteczne śnieżynki na choinkę z masy solnej?

Ozdabianie świątecznej choinki, która dwa wieki temu przywędrowała do nas od naszych zachodnich sąsiadów, jest jednym z obowiązkowych rytuałów dokonywanych na kilka lub kilkanaście dni przed Bożym Narodzeniem. Nieważne, czy jest sztuczna, cięta czy też doniczkowa – wszyscy uwielbiamy bawić się w jej ubieranie, a zwłaszcza kochają tę czynność dzieci. Dużo więcej satysfakcji od przystrajania świątecznego drzewka lampkami i kupnymi bombkami daje ubieranie ją w ozdoby, które wykonaliśmy samodzielnie. Wcale nie trzeba mieć wiele wprawy, doświadczenia czy zdolności artystycznych, by tego dokonać. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować dekoracje choinki w postaci śnieżynek z masy solnej. Będzie to świetna zabawa dla ciebie i twoich pociech.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na masę solną:

mąka pszenna

sól

woda

barwnik lub kawa / cynamon (opcjonalnie)

Dodatkowo:

pisaki / brokat / wycinanki

Wskazówki:

Pamiętaj, żeby w każdej ozdobie wykonać dziurkę, aby można było włożyć do niej sznurek i powiesić na choince.

  • Przepis na masę solną

    Przepisów na masę solną jest naprawdę wiele i dużo zależy od tego, jaką konsystencję masy, a w konsekwencji ozdób chcesz uzyskać. Poniżej znajdziesz podstawowe proporcję na masę, jednak jeśli masz swój inny i sprawdzony sposób, to jak najbardziej kieruj się właśnie nim.Do zrobienia masy solnej będziesz potrzebowała:
    * 1 szklankę soli,
    * 1 szklankę mąki pszennej (możesz wymieszać trochę z krupczatką),
    * ½ szklanki wody.
     Bierzemy pod uwagę szklankę o pojemności 250 ml.

  • Zagniatanie i barwienie masy solnej

    Wszystkie składniki trzeba ze sobą teraz wymieszać, najlepiej na stole lub stolnicy, a potem zagniatać tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę. Pamiętaj o tym, że zarówno twoje ręce, jak i miejsce, w którym zagniatasz masę, powinny być czyste, a to dlatego, że bardzo łatwą ją pobrudzić. Możesz natomiast nadać masie solnej jakiś kolor. Jak to zrobić? Są dwa podstawowe sposoby. Możesz użyć do tego barwnika spożywczego (np. takiego do barwienia jajek na Wielkanoc). Barwnik należy rozpuścić dobrze w wodzie i potem dodać go z wodą do soli oraz mąki. Możesz jednak użyć naturalnych składników, na przykład kawy, kakao, cynamonu. Ta druga opcja jest podczas świąt lepszym rozwiązaniem. Takie ozdoby zabarwione przyprawą do pierników będą obłędnie pachnieć.

  • Wykrawanie

    Wykrawanie

    Przygotowaną masę solną należy teraz bardzo dobrze i dość cienko rozwałkować. Następnie musisz powykrawać z niej kształty tak samo, jak w przypadku zwykłego ciasta na ciastka. Aby wykonać śnieżynki, musisz mieć specjalne foremki do wykrawania.

  • Suszenie

    Suszenie

    Ozdoby z masy solnej można wysuszyć w piekarniku. Trzeba jednak robić to w niskiej temperaturze oraz przez długi czas, by nie popękały. Dlatego też najbezpieczniejszą formą suszenia, ale jednocześnie najdłuższą, jest pozostawienie śnieżynek gdzieś blisko źródła ciepła na kilka dni. Wówczas same wyschną i stwardnieją.

  • Ozdabianie śnieżynek

    Ozdabianie śnieżynek

    Kiedy po kilku dniach ozdoby będą już suche i twarde, można je ozdobić. Możesz to zrobić za pomocą zwykłego pisaka albo cienkopisu, malując na śnieżynkach fantazyjne wzory, ale możesz je także posmarować brokatem z klejem czy coś na nich wykleić – wszystko zależy od twojej kreatywności.