Jak w prosty sposób zrobić wydmuszki?
Jak w prosty sposób zrobić wydmuszki?
Dekoracje wielkanocne wiążą się ściśle z jajkami, z pisankami, które wkłada się do koszyka wielkanocnego, a następnie na stół świąteczny. Jednak zamiast jaj na twardo, które trzeba szybko zjeść, żeby się nie zepsuły, można użyć również wydmuszek. Jeśli odpowiednio się o nie zadba, można uzyskać dekoracje na kilka lat, lecz zanim to nastąpi, trzeba wiedzieć, jak sprawnie przygotować skorupki.
Sposób pierwszy – szpilka
Jednym z prostszych sposobów na zrobienie wydmuszki jest użycie szpilki. Poza nią przyda się jeszcze miseczka do wydmuchania zawartości jajka.Przed przystąpieniem do działania umyć jajko, a następnie zdobić niewielką dziurkę w bardziej płaskiej stronie jaja. Cały czas używając szpilki, powiększyć otwór, maksymalnie do 0,5 cm. Ustawić jajko nad miską i obrócić tak, aby dziurka znalazła się nad naczyniem. Zrobić drugą dziurkę u góry jajka, po czym zacząć w nią dmuchać, żeby zawartość jaja spłynęła do miski. Jeżeli opiera się, wówczas należy przebić żółtko szpilką. Po pozbyciu się wnętrza bardzo dokładnie wypłukać środek jajka zimną wodą. Osuszyć, a następnie używać wedle uznania.
Sposób drugi – wiertarka
Jeśli zabawa ze szpilką i dmuchaniem wydaje się czasochłonna, można skorzystać z innego sposobu i wykorzystać do wiertarkę. Nie, nie jest to niemożliwe. Wystarczy wiertarka oraz bardzo cienkie wiertło. Szybko przejdzie ono przez skorupkę, a do tego pozostawi po sobie 2 ładne, niepostrzępione dziurki – w przypadku używania szpilki, takie dziurki nie są możliwe. Dzięki temu wydmuszka będzie bardziej estetyczna. Wiertarka jest dobrym sposobem na uzyskanie większej liczby wydmuszek.
Sposób trzeci – aspirator do nosa
Robienie wydmuszki to nie tylko zrobienie dziurek, lecz przede wszystkim usunięcie zawartości jajka. Wydmuchiwanie białka i żółtka własnymi ustami nie należy do ulubionych czynności, ale jeżeli już się je wykonuje, trzeba pamiętać o sparzeniu skorupki.Aby tego uniknąć, wystarczy sięgnąć po aspirator do nosa. Po włożeniu jego końcówki w dziurkę w skorupce wystarczy zasysać zawartość jajka do środka. Szybko, czysto i zdrowo.
Sposób czwarty – patyczki do szaszłyków
Gotowe wydmuszki należy ozdobić. Trzymanie ich w ręce lub nawet w podstawce do jajek na miękko nie jest najlepsze. W takiej sytuacji z pomocą przyjdą patyczki do szaszłyków, które można przełożyć przez obie dziurki, a następnie oprzeć nad naczyniem albo pudełkiem.
Takie ułożenie pomoże w ozdobieniu jajka z każdej strony bez konieczności przytrzymywania go i bez przypadkowego palcowania go, zwłaszcza gdy używa się farb do malowania.