Pyszne drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Pyszne drożdżowe zajączki na Wielkanoc
W czasie świat wielkanocnych miło jadać potrawy, które kojarzą się ze świętami lub z wiosną. Wypieki lub przekąski, które przypominają kurczaki albo zajączki, są miłe zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Świąteczne śniadanie można urozmaicić, przygotowując drożdżowe zajączki, które nadają się również na podwieczorek.
Co jest potrzebne?
Do wykonania króliczków drożdżowych potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich:
* 600 g mąki,
* 250 ml mleka,
* 100 g cukru,
* 80 g masła,
* 1 opakowanie drożdży instant,
* 2 jajka,
* 1/4 łyżki soli.
Dobrze jest również przygotować elementy do ozdobienia zajączków:
* 6 łyżek wody,
* 1 jajko.
Jeżeli drożdżowe zwierzaki mają być bardziej kolorowe, można zaopatrzyć się w kolorowe pisaki, którymi precyzyjnie ozdobi się wypieki.Etap pierwszy
Mleko należy podgrzać, ale nie zagotowywać, ma być jedynie ciepłe. Następnie w garnuszku roztopić masło i przestudzić.W misce połączyć mąkę, drożdże instant, cukier i sól. Wymieszać dokładnie, po czym dodać ciepłe mleko oraz jajka i znowu zamieszać, a na koniec powoli wlewać roztopione masło. Całość zagniatać do momentu uzyskania ładnego, gładkiego ciasta. Po zagnieceniu pozostawić w misce, przykryć ścierką i pozostawić, póki nie podwoi swojej objętości.
Etap drugi
Z wyrośniętego ciasta należy następnie uformować kształty. Powinno wyjść 12 większych kul, 12 mniejszych i jeden podłużny wałek ciasta, z którego będzie można uformować królicze uszy. W trakcie wykonywania kolejnych elementów zrobione już kule należy przykryć ścierką, żeby nie wyschły.
Etap trzeci
Do każdej dużej kuli dolepić mniejszą, która będzie stanowiła głowę zajączka. Złączenie między nimi można smarować roztrzepanym jajkiem.Z wałka ciasta odcinać cienkie paski i przyklejać po dwa do główki każdego zwierzaka. Patyczkiem drewnianym lub nożem rozdzielić delikatnie uszka i wykonać z nich lekkie wgłębienia, końcem noża można zrobić również dziurki – oczy. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryć je ścierką i na 30 minut pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.