Pyszne drożdżowe zajączki na Wielkanoc

Opiekun artykułu: kakashipa
Advertising
Pyszne drożdżowe zajączki na Wielkanoc

Pyszne drożdżowe zajączki na Wielkanoc

W czasie świat wielkanocnych miło jadać potrawy, które kojarzą się ze świętami lub z wiosną. Wypieki lub przekąski, które przypominają kurczaki albo zajączki, są miłe zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Świąteczne śniadanie można urozmaicić, przygotowując drożdżowe zajączki, które nadają się również na podwieczorek.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Do wykonania króliczków drożdżowych potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich:
    * 600 g mąki,
    * 250 ml mleka,
    * 100 g cukru,
    * 80 g masła,
    * 1 opakowanie drożdży instant,
    * 2 jajka,
    * 1/4 łyżki soli.
    Dobrze jest również przygotować elementy do ozdobienia zajączków:
    * 6 łyżek wody,
    * 1 jajko.
    Jeżeli drożdżowe zwierzaki mają być bardziej kolorowe, można zaopatrzyć się w kolorowe pisaki, którymi precyzyjnie ozdobi się wypieki.

  • Etap pierwszy

    Mleko należy podgrzać, ale nie zagotowywać, ma być jedynie ciepłe. Następnie w garnuszku roztopić masło i przestudzić.W misce połączyć mąkę, drożdże instant, cukier i sól. Wymieszać dokładnie, po czym dodać ciepłe mleko oraz jajka i znowu zamieszać, a na koniec powoli wlewać roztopione masło. Całość zagniatać do momentu uzyskania ładnego, gładkiego ciasta. Po zagnieceniu pozostawić w misce, przykryć ścierką i pozostawić, póki nie podwoi swojej objętości.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Z wyrośniętego ciasta należy następnie uformować kształty. Powinno wyjść 12 większych kul, 12 mniejszych i jeden podłużny wałek ciasta, z którego będzie można uformować królicze uszy. W trakcie wykonywania kolejnych elementów zrobione już kule należy przykryć ścierką, żeby nie wyschły.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Do każdej dużej kuli dolepić mniejszą, która będzie stanowiła głowę zajączka. Złączenie między nimi można smarować roztrzepanym jajkiem.Z wałka ciasta odcinać cienkie paski i przyklejać po dwa do główki każdego zwierzaka. Patyczkiem drewnianym lub nożem rozdzielić delikatnie uszka i wykonać z nich lekkie wgłębienia, końcem noża można zrobić również dziurki – oczy. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryć je ścierką i na 30 minut pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.