Jak samodzielnie przygotować płyn do mycia naczyń?
Jak samodzielnie przygotować płyn do mycia naczyń?
Dziś nie wyobrażamy sobie już mycia naczyń bez dodatku pięknie pachnącego płynu w kolorowym opakowaniu. Wybór takich środków w sklepach jest ogromny, producenci reklamują swoje wyroby jako „delikatne dla rąk” czy „pogromców tłuszczu”, a cena na ogół jest dosyć wysoka. Oprócz tradycyjnych płynów do zmywania można nabyć także środki ekologiczne, na przykład marki Frosch. Czasy, kiedy w sklepach niepodzielnie królował „Ludwik”, dawno już minęły. Warto jednak uświadomić sobie, że skuteczny płyn do zmywania naczyń możemy przygotować sobie sami w domu. W dodatku będzie on ekologiczny, pozbawiony chemicznych dodatków – i tani.
Baza – mydło
Przygotowania zaczniemy od rozdrobnienia mydła na drobne płatki. Potrzebujemy ćwierć szklanki takich wiórków mydlanych, zeskrobanych nożem albo utartych na tarce (najlepiej na specjalnej tarce do sera). Należy użyć mydła pozbawionego różnych chemicznych dodatków – tradycyjne białe mydło do prania będzie doskonałym wyborem (marka „Biały Jeleń”). Można również nabyć mydło w płynie tej samej marki, co uprości nam przygotowania, gdyż nie trzeba będzie rozpuszczać mydła. Przed rozdrabnianiem mydło można schłodzić.
Rozpuszczanie mydła
Wlej do naczynia pół litra gorącej wody i wsyp do niej mydlane płatki. Drewnianą łyżką mieszaj płatki tak długo, aż się całkowicie rozpuszczą. W roztworze nie powinno być żadnych grudek ani kawałków mydła. Kiedy roztwór będzie już gotowy, odstaw go, by lekko ostygł.
Dodajemy glicerynę
Do roztworu, który nadal powinien być dość ciepły, dodajemy ćwierć szklanki płynnej gliceryny. Starannie mieszamy, by uzyskać roztwór o jednolitej konsystencji. Bardzo skuteczne jest mieszanie w kierunku wyznaczonym przez średnicę naczynia, a nie ruchem kolistym. Można także w celu dokładniejszego rozprowadzenia gliceryny w roztworze użyć do mieszania nie łyżki, ale widelca.
Dodajemy olejek zapachowy
Do roztworu dodajemy teraz pół łyżeczki wybranego olejku zapachowego. Otrzymamy dzięki temu płyn o charakterystycznym zapachu – miętowym, cytrynowym, pomarańczowym, grejpfrutowym… Po dokładnym wymieszaniu roztworu odstawiamy go do całkowitego ostygnięcia.
Gotowy produkt
Płyn w miarę stygnięcia uzyskuje gęstą konsystencję żelu. Kiedy będzie już chłodny, należy wymieszać go widelcem, a następnie przelać do czystej plastikowej butelki. Nasz ekologiczny płyn do naczyń jest gotowy do użycia.